Elk samenwerkingsverband dient een ouder- en jeugdsteunpunt in te richten. Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland heeft daar al jarenlang ervaring mee. “Het is geen recept, want elk samenwerkingsverband en elke regio is weer anders”, zegt Eva Schmidt – Cnossen, regisseur van het Oudersteunpunt in Noord- Kennemerland. Hoe heeft haar eigen samenwerkingsverband het Oudersteunpunt opgezet?

Eva Schmidt – Cnossen: “Het is essentieel dat er in scholen draagvlak is voor het Oudersteunpunt”

Het begon in 2018 met bezorgde ouders die bij het samenwerkingsverband aan de bel trokken omdat ze zich niet gehoord voelden. Omdat het ouderperspectief bij dit samenwerkingsverband hoog in het vaandel staat, werden deze geluiden direct zeer serieus genomen, vertelt Eva Schmidt – Cnossen. “We zijn eerst heel goed gaan luisteren. Écht luisteren, dus zonder meteen in de ‘actiestand’ te schieten. We hebben veel gesprekken gevoerd met ouders en professionals, we hebben bijeenkomsten georganiseerd en een externe ouderschapsdeskundige ingeschakeld om mee te luisteren en de uitkomsten van al die gesprekken goed in kaart te brengen.”

Funderen en inbedden

Op basis van de verzamelde verhalen van ouders is er een maatschappelijke businesscase geschreven en een visie ontwikkeld. “Al gauw werd duidelijk dat we een Oudersteunpunt wilden oprichten”, vertelt Eva. “We realiseerden ons dat je dat niet ‘even doet’ en namen de tijd om het goed te funderen en in te bedden in de werkwijze van het samenwerkingsverband. Maar ook in de scholen. We hebben de schoolbesturen en scholen van het begin af aan meegenomen in dit proces. Passend onderwijs speelt zich af op school, dus het is essentieel dat er in scholen draagvlak is voor het Oudersteunpunt.”

Lees verder >

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER