Eerstgeboren kinderen presteren beter op school, omdat ze meer intense aandacht krijgen van hun ouders. Uit de gegevens van duizenden gezinnen gedurende meer dan een decennium blijkt  dat ouders de meeste tijd doorbrachten met het ontwikkelen van de cognitieve vaardigheden van hun oudste zoon of dochter. Met de kinderen die daarna kwamen werd meer ontspannen omgegaan. Zo ondernamen de ouders minder cognitief gerichte activiteiten met hun jongere kinderen.

Dat blijkt uit nieuw Iers onderzoek. Volgens Dr Ana Nuevo-Chiquero van de Universiteit van Edinburgh betekent dit dat eerstgeborenen meer aandacht krijgen in de belangrijke eerste jaren. Zij hebben vaak een voorsprong op hun jongere broers en zussen, iets wat zich al op eenjarige leeftijd zou manifesteren.

Birth order effect
De onderzoekers zeggen dat deze bevindingen kunnen helpen om een ​​fenomeen genaamd het ‘birth order effect’ te verklaren, waarbij kinderen die eerder zijn geboren in een gezin een grotere kans hebben op een betere opleiding en banen later in het leven. En dat terwijl alle kinderen binnen het gezin vaak wel hetzelfde niveau van emotionele steun krijgen.

Volgens onderzoeksleider Nuevo-Chiquero is het niet zo moeilijk om te begrijpen dat de focus van het ouderschap kan veranderen indien er meer kinderen in een gezin zijn. “Als het huishouden groter wordt dan moet logischerwijs de tijd voor de kinderen worden gedeeld”, licht toe. “Jongere kinderen missen dus het voordeel van een tijdje enig kind te zijn. Dit is ook terug te zien in andere ouderlijke kenmerken zoals een laksere houding ten opzichte van roken en drinken tijdens een volgende zwangerschap. ”

Nuevo-Chiquero zegt dat tal van studies grote verschillen hebben gevonden in het opleidingsniveau en op de arbeidsmarkt die samen lijken te hangen met de plek in de geboorterij. Dit was echter het eerste onderzoek dat eerstgeborenen met hun jongere broers en zussen met elkaar vergeleek van de baarmoeder tot de puberteit.  Bijna 5000 kinderen werden tijdens deze longitudinale studie iedere twee jaar gevolgd vanaf de zwangerschap tot hun veertiende jaar.

“Het betekent niet dat eerstgeborenen meer liefde krijgen , die blijft hetzelfde, benadrukt Nuevo-Chiquero,  “maar ze krijgen meer aandacht, met name in de belangrijke vormende jaren.” De resultaten  van het onderzoek laten zien dat de voordelen voor de eerstgeborenen al heel vroeg in het leven beginnen en dan licht toenemen met de leeftijd.

The early origins of birth order differences in children’s outcomes and parental behavior

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER