Veel ouders van kinderen met een extra onderwijs- en ondersteuningsbehoefte ‘verdwalen’ in passend onderwijs. Ze lopen tegen barrières aan of voelen zich niet gehoord. Het Oudersteunpunt wil dit voorkomen. Dit gebeurt onder meer via een website waar ouders allerlei vragen en antwoorden vinden.

Het Oudersteunpunt, een initiatief van samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland, is in de eerste plaats een solidaire gemeenschap, vertelt Jasmijn van Ipkens. “Het is een laagdrempelige voorziening, waar ouders van kinderen met een extra onderwijs- en ondersteuningsbehoefte hun verhaal kwijt kunnen en een onbevooroordeeld luisterend oor vinden.” Jasmijn is één van de ouders die als ervaringsdeskundige actief betrokken is bij het Oudersteunpunt.

Buffers

De focus vloeit voort uit de visie die aan het Oudersteunpunt ten grondslag ligt: de ouderschapstheorie van Alice van der Pas. Uitgangspunt is dat de kracht en veerkracht van ouders worden versterkt door vier zogenoemde ‘buffers’:

  • een solidaire gemeenschap, waarin de leden elkaar ondersteunen,
  • een goede taakverdeling tussen ouders en professionals/instellingen,
  • metapositie: door met elkaar over opvoeden te praten, kunnen ouders even ‘uit de situatie stappen’ en daarop reflecteren,
  • ‘goede ouder’- ervaringen: trots zijn op jezelf als ouder.

Goed luisteren

We zien deze visie niet alleen terug in het Oudersteunpunt, maar ook in de manier waarop het steunpunt is opgezet, vertelt Jasmijn. “Wij hadden als ouders echt alle ruimte om te vertellen wat we hebben meegemaakt en wat dat met ons deed. Dat was voor het samenwerkingsverband niet altijd makkelijk om te horen, maar er werd heel goed, zonder oordeel, geluisterd. Als je de visie in grote lijn vertaalt naar de praktijk, dan zie je nieuwsgierige professionals die willen weten wat er bij de ouders speelt en die elke ouder willen begrijpen.”

Lees verder >

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER