Puber

Hoe kunnen ouders dan de opvoeding geven die ze willen geven en toch de goede relatie met hun tiener behouden? ‘Waakzaam zorgen voor tieners’ is een uitgebreid handboek voor vormingsreeksen met ouders en andere opvoedingsverantwoordelijken.

Ouders doen hun uiterste best om hun kinderen te begeleiden gedurende de soms chaotische puberteit en de verdere ontwikkeling. Daarvoor moeten ze vaak balanceren tussen kansen bieden en grenzen trekken. Dat de relatie tussen ouder en kind daarbij onder spanning komt te staan, is een veelvoorkomend gevolg waarbij het handboek Waakzaam zorgen voor tieners houvast kan bieden.

Individueel en groegsgewijs

De  vormingsreeksen kunnen in een groep, maar tegelijkertijd zijn de praktische uitwerkingen en taal ook uitermate geschikt voor individuele ondersteuning aan ouders en opvoedingsverantwoordelijken.

Vanuit het oplossingsgerichte metamodel en Haim Omers opvoedingsconcepten ‘nieuwe autoriteit’ en ‘geweldloos verzet’, bieden de krachtgerichte ouderbijeenkomsten handvatten voor de dagelijkse opvoeding en de stressvolle situaties die hiermee soms gepaard gaan. Hierbij wordt de focus gelegd op begrenzing vanuit nabijheid en zorg, met voortdurende aandacht voor de positieve relatie tussen opvoeder en jongere.

Training

Wil je aan de slag met het handboek ‘Waakzaam zorgen voor tieners’, dan kan je bij EXPOO terecht voor de train-de-trainer om met oudergroepen te werken. Dit gebeurt vanuit het concept Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet binnen de Preventieve Gezinsondersteuning. Het handboek is de leidraad in deze training. EXPOO ontwikkelde samen met VCOK en  Sven Bussens (HoGent, Oplossingsgericht Centrum) een methodiek voor professionals. Deze driedaagse is een praktische training om de methodiek te implementeren in de eigen voorziening.

Bekijk het vormingsaanbod van EXPOO.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER