Pubers slapen vaak te kort en slecht. Piekeren, laat slapen door huiswerk, schermgebruik en gebrek aan regels van ouders zijn veel voorkomende oorzaken. Verschuiving van het slaapritme door veranderingen in de hersenen helpt ook niet mee. Wat kun je ouders adviseren? De Hersenstichting komt met tips. Denk aan ontspanning in uren voor slapen gaan, vaste bedtijden, hulp bij huiswerkplanning en meer.

Door slaaptekort of slaapproblemen hebben veel pubers problemen met hun geheugen en concentratie. Ook raken tijdens de puberteit de hersenen tijdelijk uit balans. Zo verschuift de biologische klok, waardoor pubers meer avondmensen worden. Tegelijkertijd worden ze wel ’s ochtends vroeg op school verwacht. Zo bouwen ze een slaaptekort op.

Pubers kunnen het dus lang niet altijd helpen dat ze slecht slapen en ‘s ochtends hun bed niet uit te krijgen zijn, maar er is wel wat aan te doen om hun nachtrust te bevorderen. De Hersenstichting geeft tips over wat dan helpt.

Mogelijkheden

Ouders kunnen het volgende doen:

  • Zorg voor ontspanning in de uren voor het slapen gaan. Maak bijvoorbeeld eens samen met je kind een ommetje. Een mooi moment om gelijk te bespreken wat hem of haar bezig houdt. Zo wordt er in bed minder gepiekerd.
  • Houd regelmatige bedtijden aan – laat een puber elke dag op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan. Zo weten de hersenen wanneer het tijd is om te gaan slapen.
  • Help met het maken van een huiswerkplanning. Structuur helpt om rust te bewaren en om de stress rondom schoolprojecten te verminderen.
  • Geef het goede voorbeeld: werk niet tot ’s avonds laat en leg op tijd je telefoon weg.
  • Doe ’s ochtends bij het wakker worden gelijk de gordijnen open en zorg voor voldoende daglicht door de dag heen, daarmee geef je de hersenen het signaal dat de dag is begonnen.
  • Breng het positief: puberhersenen zijn extra gevoelig voor beloning. Het aanmoedigen van goed gedrag levert vaak meer op dan het afkeuren van ongewenst gedrag.

Meer weten?

Op deze pagina op de website van de Hersenstichting vind je alles over slaap en jongeren, klik hier.

Bron: captise.nl /Hersenstichting via ANP Expert Quotes)

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER