Voor veel ouders is de puberteit van hun kind een lastige fase. Zeker als een kind last heeft van stemmingswisselingen en somberheid. Om die reden is er door GGZ Rivierduinen, Positief Opvoeden (Triple P) en de Universiteit Leiden een online cursus ontwikkeld voor ouders met tieners met depressieve klachten.

Somberheid en alles wat hiermee gepaard kan gaan, zoals lusteloosheid, terugtrekken, schooluitval, irritatie en angst kan een grote zorg zijn voor ouders.

Het is voor ouders een grote uitdaging om een goed evenwicht te vinden tussen warmte en zorg, het ondersteunen van de zelfstandigheid en het stellen van grenzen. Veel ouders hebben behoefte aan tips en adviezen, van elkaar en van professionals met specifieke kennis van depressie bij tieners.

Cursus Samen Sterk

Samen Sterk is een cursus voor ouders die een sombere of depressieve tiener hebben. Dankzij financiële ondersteuning vanuit de gemeente Rotterdam wordt deze cursus aan ouders uit deze regio kosteloos aangeboden.

De cursus bestaat zowel uit een individueel intakegesprek, als uit 7 online groepsbijeenkomsten en 1 individuele sessie met de trainer. Tijdens deze cursus leren ouders hoe ze hun tiener kunnen ondersteunen bij het omgaan met emoties maar ook hoe je positief kan opvoeden en grenzen kan stellen.

In de eerste 2 bijeenkomsten krijgen ouders informatie over depressie bij tieners, op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Bijeenkomst 3 tot en met 8 zijn gevuld met concrete tips en handvatten om beter met de dagelijkse uitdagingen van het gedrag van hun tiener om te kunnen gaan. Hierbij leren ouders vooral om aandacht te besteden aan dingen die goed gaan, maar ook hoe ze duidelijke regels en grenzen kunnen stellen (bijvoorbeeld ten aanzien van gamen, social media gebruik, bedtijd). Er wordt aandacht besteed aan het verbeteren van de communicatie en de warme relatie met het kind op basis van de principes van Positief Opvoeden, Triple P.

Datum en tijd

  • Donderdag 30 september
  • Donderdagen 7, 14, 28 oktober
  • Donderdagen 4, 11, 18, 25 november

Alles bijeenkomsten zijn online en duren van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden kan via de website.

Webinar Samen Sterk

Naast de cursus kunnen ouders ook een webinar volgen. Hierin ontvangen zij informatie over somberheid en depressie bij tieners. Maar ook over hoe je als ouders je tiener daarbij kan helpen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Het webinar wordt verzorgd door prof. dr. Bernet Elzinga, hoogleraar Stress-gerelateerde Psychopathologie, Universiteit Leiden en drs. Marjanke Ruys-Zonnenberg, orthopedagoog en systeemtherapeut (relatie- en gezinstherapeut).

Het webinar vindt plaats op woensdag 22 september van 20.00 – 21.00 uur. Aanmelden kan via de website.

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER