De nieuwe JGZ-richtlijn Ondergewicht is onlangs gepubliceerd. Tegelijkertijd staat de geactualiseerde, betrouwbare informatie voor ouders daarover op Opvoeden.nl  De bestaande teksten over ondergewicht zijn aangepast.

In samenwerking met deskundigen van TNO, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, een jeugdarts, lactatiekundige en diëtist zijn de teksten voor ouders met een baby, peuter, basisschoolkind en puber aangepast. De richtlijn maakt onderscheid tussen ondergewicht én ondervoeding. Daarom leggen de teksten op Opvoeden.nl nu uit dat ondergewicht niet automatisch ondervoeding betekent. Het kan wel, maar hoeft niet. In de tekst ‘Groei’ staat nieuwe informatie over de daling van het gewicht van baby’s direct na de geboorte.

Het is bij deze richtlijn opnieuw gelukt om de informatie voor professionals en de vertaling ervan voor ouders op hetzelfde moment beschikbaar te stellen! De richtlijn Ondergewicht is hiermee de derde richtlijn waarbij dit is gedaan. Eerder deden we dit al met de richtlijn Lengtegroei en de richtlijn Taalontwikkeling.

De belangrijkste thema’s uit de nieuwe richtlijn zijn verwerkt in een informatief filmpje:

 

Informatie voor ouders

Uit een nieuwe of gewijzigde richtlijn komt bijna altijd informatie die voor ouders relevant is. Voorheen werd dit pas na publicatie van een richtlijn verwerkt. Met het NCJ maakten we afspraken om dat al eerder in het proces op te pakken, zodat ouders de juiste, actuele informatie ontvangen. Hierdoor zagen we vóór de publicatiedatum van de richtlijn wat de gevolgen waren voor de opvoedinformatie voor ouders en konden de teksten daarop aanpassen.

Overzicht

De website van het NCJ biedt een overzicht van alle richtlijnen. In alle opvoedgerelateerde richtlijnen is een link toegevoegd naar de bijbehorende informatie op Opvoeden.nl, bijvoorbeeld bij de richtlijn Ondergewicht. Zo wordt het voor professionals nóg eenvoudiger om de betrouwbare informatie voor ouders toe te passen in de praktijk!

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER