kind op bank

Ouders zijn in de coronatijd minder streng als het gaat om mediagebruik door hun kind. Dat blijkt uit onderzoek onder het Landelijk Ouderpanel van Opvoedinformatie Nederland en Ouders & Onderwijs. Mede door huiswerk van school en de uitdaging om als ouder thuis te werken, loopt de schermtijd op. 

Zie ook: Kinderen door coronacrisis langer achter beeldscherm  >

Aanvullend onderzoek van prof. dr. Peter Nikken en onderzoeksbureau Choice Insights & Strategy wijst uit dat de schermtijd langer is: jonge kinderen (0 t/m 6 jaar) besteden gemiddeld 2,5 uur aan beeldscherm media sinds de coronacrisis. Dat is bijna een uur meer dan normaal. Van de ouders uit het Landelijk Ouderpanel die thuiswerken, geeft 41 procent aan hun kind met media te laten spelen om de dag door te komen. Van de ouders die niet thuiswerken, zegt 49 procent mediagebruik meer toe te laten. Liefst 70 procent van de ouders is minder streng in de coronatijd.

Onmogelijk opgave

De ouders die thuiswerken geven aan dat het een behoorlijke uitdaging is om hun kind bezig te houden. “Ik moet fulltime werken en ben alleenstaande ouder. Ik heb twee kinderen in huis die ook nog huiswerk moeten maken. Het is een onmogelijk opgave,” zegt een van de ouders als het gaat om mediagebruik. Een ander ouder geeft aan: ,,Anders red ik het qua werk niet. Mijn kind is enig kind.”

Mediagebruik voor school

Ook door de lespakketten van school zitten kinderen vaker achter een beeldscherm. “Al het schoolwerk moet digitaal gemaakt worden. Hierdoor zitten ze al langer dan normaal aan de tablet.” Toch proberen ouders dit te balanceren. “De schermtijd neemt toe, omdat ook school en contacten met vriendjes alleen online kunnen. We sturen ze wel regelmatig de tuin in om te voetballen of op de trampoline te gaan, maar ze zitten meer op een scherm dan anders.” Ouders worstelen daarin ook met het verschil tussen oudere en jongere kinderen. ,,We zijn er iets minder streng in. Dat moet omdat het schoolwerk van mijn dochter van acht gedeeltelijk via de pc gaat. De jongste van zes wil dan dezelfde schermtijd. Om het leefbaar te houden laten we dat toe.”

30 procent van de ouders zegt even streng te zijn als het gaat om mediagebruik. “Ik denk dat ik zelfs strenger ben. Het belang van een gezonde routine is nu groter dan ooit,” zegt een ouder. Iemand anders gaf aan: “Ik probeer streng te zijn, maar het is moeilijk. Normaal heb je hier in het weekend onenigheid over, nu elke dag als je niet oppast.”

Ouders van kinderen van 4 tot en met 6 jaar

Voor de Media Ukkie Dagen, die van 27 maart tot en met 3 april j.l. plaatsvonden, is in het onderzoek gekeken naar ouders met jonge kinderen. Aan het onderzoek onder het Landelijk Ouderpanel deden 597 ouders met een kind van 4 tot en met 6 jaar mee. Uit de resultaten blijkt dat:

  • 66 procent van deze ouders door de coronacrisis thuis moet werken.
  • 42 procent van deze ouders media inzet om thuis te kunnen werken.
  • 34 procent van de ouders niet thuis werkt.
  • 57 procent van deze ouders media inzet om de dagen met hun kind door te komen.

Van alle ouders die media inzetten, geeft 74% minder streng te zijn. 26% probeert even streng of strenger te zijn.

Mediadeskundige Justine Pardoen: “De uitdaging is om ons straks opnieuw aan te passen.’
Justine Pardoen, hoofdredacteur van Mediaopvoeding.nl, reageert: “Het onderzoek laat zien dat kinderen allerlei dingen nu meer doen, nu de scholen dicht zijn, ook samen met een ouder: samen bakken en koken, knutselen, fietsen of rennen. En natuurlijk is een grote groep kinderen – net als volwassenen zelf –  meer met beeldschermen bezig; dat is heel begrijpelijk. Voor school, maar ook voor ontspanning en contact met vrienden en familie. En denk aan het volgen van het nieuws. Iedereen moet nu kijken wat het beste past in het gezin. Het maakt ook uit of je één kind of meer hebt, en wat de leeftijden en leeftijdsverschillen zijn. Pas je regels aan als dat nodig is. De uitdaging is om straks als de scholen weer beginnen, ons opnieuw aan te passen. Ik heb er vertrouwen in dat gezinnen dat kunnen. Een tip tot slot: probeer met kinderen te blijven praten over media-ervaringen. En probeer ook iets samen te doen. Van luisterboek tot gamen of filmpjes kijken of foto’s maken: maak er minder passieve, loze tijd van door er samen te genieten van de mogelijkheden.”

Tips

Om ouders te helpen in deze ongewone tijd, maar ook als alles weer terugkeert naar normale tijden, bieden deze websites tips:

  • Tips op Mediaopvoeding.nl over verantwoord mediagebruik voor basisschoolkinderen en pubers.
  • Tips op Mediaopvoeding.nl over verantwoord mediagebruik voor peuters en kleuters.
  • Tips op Opvoeden.nl over mediagebruik door baby’s.
  • Tips op Opvoeden.nl over mediagebruik door peuters.
  • Tips op Opvoeden.nl over mediagebruik vanaf 4 jaar.
  • Tips op Opvoeden.nl over mediagebruik door pubers.()
  • Filmpjes op YouTube: ouders en kinderen over mediaopvoeding bij hen thuis.
  • Filmpje op YouTube: presentatrice Fiona over de MediaDiamant.()
  • Filmpje op YouTube: presentatrice Fiona over gamen.

Over de deelnemende ouders

Aan het onderzoek onder het Landelijk Ouderpanel deden 1115 ouders mee met een kind van 4 jaar of ouder, waarvan 8 procent vaders en 92 procent moeders. De ouders zijn voornamelijk hoogopgeleid (93%) en hebben een Nederlandse achtergrond (91%).

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER