Bij het Maastricht UMC+ kunnen ouders via MijnMUMC+ de medische gegevens van hun kinderen jonger dan 12 jaar inzien. Het gaat om de pilot ‘Ouderlijk gezag’ waarmee het ziekenhuis en de overheid deze voorziening test. Na het afronden van de pilot zal de functionaliteit beschikbaar komen voor alle zorgaanbieders.

Maastricht UMC+ vindt dat het inregelen van ouderlijk gezag hoort bij goede digitale zorg. Volgens Eric Edelman, projectleider van de pilot, zijn er aardig wat medici die digitale toegang voor ouders tot het medisch dossier van hun kinderen best spannend vinden. “Dat geldt in het bijzonder voor de kindergeneeskunde: artsen krijgen te maken met kwetsbare gezinnen en gevoelige informatie. De arts heeft zich niet gerealiseerd dat wat hij of zij schreef in het medisch dossier nu ook gemakkelijker bij de patiënt en zijn of haar ouders terechtkomt.”

Digitale inzage

Voorheen konden ouders al het medisch dossier van hun kind opvragen. Digitale inzage via het patiëntenportaal is echter veel toegankelijker. Daarom bestaat de pilot ouderlijk gezag volgens Edelman ook voor een groot gedeelte uit het winnen van vertrouwen. “Digitale zorg is de toekomst. De voorziening voor digitale inzage door ouders in het medisch dossier van hun kind is een nieuwe stap in de relatie met de patiënt.”

Overheid werkt mee

De overheid werkt mee aan de pilot. Dit omdat de zorgsector de verplichting heeft om het hoogst breed beschikbare betrouwbaarheidsniveau te gebruiken voor de toegang tot medische gegevens. Dit kan tot gevolg hebben dat het bepaalde patiënten – zoals kinderen, maar bijvoorbeeld ook minder digitaal vaardigen – niet lukt om zelf in te loggen. Zij moeten zich digitaal kunnen laten vertegenwoordigen. Om ook deze patiënten toegang te geven tot de digitale dienstverlening, stelt de overheid de komende jaren centrale voorzieningen beschikbaar voor vrijwillige en wettelijke vertegenwoordiging.

Bron: skipr.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER