Hoe is het om ouder te zijn van een kind dat intensieve zorg nodig heeft? Hoe is het om afscheid te nemen van je verwachtingen? Wat doet het met jou en je relatie? En hoe houd je die intensieve zorg vol? Theatergroep Bint presenteert een nieuwe online voorstelling die de impact van ouderschap van zorgintensieve kinderen bespreekbaar maakt.

Voor het maken van de voorstelling ging theatergroep Bint in gesprek met ouders die een zorgintensief kind hebben. Hun eerlijke ervaringsverhalen zijn het uitgangspunt van de voorstelling. Tijdens de voorstelling geven zij ook ruimte voor verhalen, vragen of bekentenissen vanuit het publiek.  ‘Die andere ouders doen ook maar wat SPECIAL’ is een eerlijke, herkenbare en hartverwarmende voorstelling die het gesprek opent over hoe het kan zijn om ouder van een zorgintensief kind te zijn. Bint komt niet met tips of pedagogische opvoedstijlen, maar start een eerlijk gesprek over hoe dit te doen en vol te houden. 

Online

Door de huidige coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk om de voorstelling live voor fysiek aanwezig publiek te spelen. Maar Bint vindt het belangrijk om juist in deze tijd tóch iets te kunnen aanbieden voor deze groep ouders, die het door een lockdown extra zwaar heeft. Bartelijn Ouweltjes (Theatergroep Bint): “We besloten te gaan kijken naar wat er wél mogelijk was. En gelukkig ontdekten we manieren om online een voorstelling te kunnen spelen. Maar ook tegelijkertijd contact hebben met de ouders die thuis kijken. Zo kunnen ouders tijdens de voorstelling reageren via de chat, kunnen ze vragen stellen, antwoord geven en stemmen via een simpele online tool. Verder gebruiken we een panel van ervaringsdeskundige ouders. Zij vertellen tijdens de voorstelling naar aanleiding van de scènes en liedjes hun eigen verhaal.” 

Geraakt, ontroerd en verrast

“Tijdens de eerste try out merkten we dat ons publiek thuis geraakt, ontroerd en verrast was, net als bij een live voorstelling. Bovendien was het voor sommige ouders zelfs laagdrempeliger om vanuit huis te kijken. Dus zolang het niet mogelijk is om fysiek bij elkaar te komen, zullen wij de voorstelling online blijven aanbieden.”

Een ouder schreef na afloop op de chat van de voorstelling: “Ik vond het fantastisch. Zo ontzettend herkenbaar, met kleine en met grote dingen. Jullie hebben me echt weer bij mijn gevoel gebracht, in alle hectiek van een gewone zaterdagmiddag!”

Over zorgintensieve gezinnen

In zorgintensieve gezinnen raakt 60% van de ouders overwerkt of krijgt een burn-out. In ruim 50% van de gezinnen komen andere kinderen in het gezin onvoldoende aan bod en circa 40% procent van de ouders ervaart relatieproblemen (Onderzoek Okma, Naafs, Vergeer & Berns, 2014).

Theatergroep BINT >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER