
Het Individueel Zorgplan (IZP) ondersteunt de zorg voor een ernstig ziek kind. Recent is dit plan vernieuwd. Daardoor sluit het zorgplan écht aan bij de wensen en verwachtingen van ouders en zorgverleners.
In een Individueel Zorgplan (IZP) worden wensen en afspraken rondom de zorg, behandeling en kwaliteit van leven en sterven van het kind vastgelegd. Het nu vernieuwde plan is tot stand gekomen na intensief en meerjarig onderzoek in samenwerking met ouders en zorgprofessionals.
Meerwaarde
Een ernstige ziekte die levensbedreigend is, of zorgt voor vroegtijdig overlijden van een kind, brengt zorgen en onzekerheden met zich mee. Voor het kind zelf, en voor de ouders en de rest van het gezin. De zorg voor het kind is intensief en wordt vaak door meerdere zorgverleners gegeven. Behandeling van lichamelijke klachten is belangrijk, maar ook ondersteuning op andere gebieden kan nodig zijn. Zo spelen er soms belangrijke levensvragen of vragen over de opvoeding. De zorg en ondersteuning die wordt gegeven moet dan ook gericht zijn op alle gebieden. Zodat een gezin zo volop mogelijk kan leven.
Goede afspraken maken
Kind en ouders, en ook alle betrokken zorgverleners, moeten goed geïnformeerd zijn over de afspraken die gemaakt zijn. Iedereen moet weten wat te doen. Het IZP is bedoeld om goede afspraken te maken over de zorg en behandeling van het kind. Zodat het kind de zorg krijgt die bij hem of haar en het gezin past. Door een dergelijk plan te gebruiken kan de zorg thuis, in het ziekenhuis en in de eigen omgeving (zoals bijvoorbeeld op school) goed op elkaar aansluiten. Ook kan de zorg sneller en makkelijker worden overgedragen, omdat iedereen goed geïnformeerd is. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van kinderpalliatieve zorg.
Belangrijk om te weten
- Een Individueel Zorgplan kan opgesteld worden voor alle kinderen met een levensduurverkortende of levensbedreigende diagnose.
- Het plan wordt opgestart en ingevuld door een betrokken kinderverpleegkundige en de hoofdbehandelaar of betrokken kinderarts, samen met kind en gezin.
- Naast de lichamelijke zorg, is er in het plan veel oog voor de psychologische, sociale, pedagogische en spirituele aspecten.
- Afspraken of wensen kunnen altijd bijgesteld of gewijzigd worden.
Aan de slag
Ouders en zorgprofessionals kunnen het Individueel Zorgplan downloaden van de website van Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. Om het proces van het opstellen van en werken met een IZP te verduidelijken zijn er ook procesafspraken opgesteld en beschreven in het bijbehorende zakboekje. Binnen NPPZ II gaan we aan de slag met de digitalisering van het IZP om ervoor te zorgen dat het plan altijd beschikbaar en up-to-date is. Heb je vragen over het Individueel Zorgplan? Neem dan contact op met het Netwerk Integrale Kindzorg in jouw regio.
Bron: kinderpalliatief.nl
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning