Voor jeugdwerkers, zowel vrijwilligers en professionals, roept contact en communicatie met ouders vaak veel vragen op. De tool ‘Meet the parents?!’ is een speels reflectie-instrument om een goede relatie met ouders op te bouwen.

Voor een goede samenwerking zijn beide partijen aan zet. Er zijn geen kant-en-klare oplossingen. Zowel ouders als jeugdwerk zelf hebben een aandeel in het creëren van dialoog. Om jeugdbegeleiders hierbij te helpen, ontwikkelden ‘Jeugdwerk en ouders‘ onderzoekers Evelyn MorreelKristien Nys en Karla Van Leeuwen de tool ‘Meet the parents?!’.

Zes thema’s

De tool is opgedeeld in volgende zes thema’s.

  1. Ouders laten meewerken
  2. Contact leggen met alle  ouders
  3. Als begeleider de touwtjes in handen houden
  4. De zaak ontmijnen
  5. De ouder gerust stellen
  6. Moeilijke situaties aankaarten

Aan de slag

Wil je de tool ontvangen? Mail dan naar Evelyn Moreel:evelyn.morreel@odisee.be; ook voor informatie over het meedoen aan een train-the-trainer sessie in oktober of november 2019 of op maat kan contact worden opgenomen met Evelyn.

Download powerpointpresentatie over de tool.

Onderzoeksachtergrond

In het voorafgaande onderzoek bevroegen Evelyn Morreel en Kristien Nys 542 jeugdbegeleiders (professioneel of vrijwillig) via een online vragenlijst. Hoe ervaren ze de relatie ouders- jeugdwerk, waar zetten ze op in, wat vinden ze moeilijk, waarvoor willen ze ondersteuning…? In de volgende fase gingen ze met de resultaten verder aan de slag in verdiepende groepsgesprekken en verzamelden we goede praktijkvoorbeelden.

In het voorjaar van 2017 organiseerden ze verschillende rondetafelgesprekken op verschillende locaties waarin ze met de resultaten verder aan de slag gingen. Om de tool vorm te geven wilden ze graag van zoveel mogelijk jeugd(bege)leiders/-animatoren/-werkers (beroepskracht of vrijwilliger) horen waar die net op zou moeten inzetten. In het najaar van 2017 werd de tool uitgebreid getest tijdens een reflectiemoment met en voor jeugdwerkers.

Bron: kcgezinswetenschappen.be

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER