Zwangere vrouw met handen op de buik

Een geschiedenis van kindermishandeling is een risicofactor voor de overgang naar het ouderschap. Met name ervaringen van vaders met een mishandelingsgeschiedenis behoeven meer aandacht, net als ouders in lage- en middeninkomenslanden.

Dat blijkt uit een overzicht van de literatuur, welke is uitgevoerd met behulp van de volgende online databases: PubMED, PsycInfo, PsycNet en Published International Literature of Traumatic Stress. Het doel van dit overzicht was om de huidige feiten te synthetiseren om het inzicht te vergroten over ervaringen van toekomstige en nieuwe ouders in de overgang naar het ouderschap (zwangerschap tot twee jaar na de geboorte), in de context van een geschiedenis van kindermishandeling.

Resultaten

In totaal zijn 69 artikelen, met daarin 181.537 deelnemers met mishandelingsgeschiedenissen onderzocht. Uit het merendeel van de onderzoeken bleek dat ouders met een mishandelingsgeschiedenis tijdens de overgang naar het ouderschap last kunnen hebben van een reeks psychische problemen, meer negatieve fysieke veranderingen ervaren en meer negatieve opvattingen hebben over hun kind(eren). Ze rapporteerden echter zowel positieve als negatieve ervaringen met betrekking tot hun identiteit als ouder.

Conclusies

De bevindingen suggereren dat mishandeling een risicofactor is voor het hebben van meer uitdagingen in de overgang naar het ouderschap. Ervaringen van vaders met een mishandelingsgeschiedenis behoeven meer aandacht, net als ouders in lage- en middeninkomenslanden.

Toekomstige studies zouden zich moeten richten op voorspellers van positieve ervaringen en de ontwikkeling van vroege interventies om de uitkomsten voor deze populatie te verbeteren.

The Transition to Parenthood Following a History of Childhood Maltreatment: A Review of the Literature on Prospective and New Parents’ Experiences

Bron: ntvp.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER