Recensie ‘Wij zijn nooit voorbij’ door Bob de Raadt

Na het verlies van een kind belanden ouders in een vreselijke nachtmerrie. Een rollercoaster van spanning, onzekerheid, verdriet, hoop, teleurstelling, eenzaamheid, vermoeidheid, onbegrip, afhankelijkheid en uiteindelijk rouw. Rauwe rouw, die levenslang meegaat. En de herinnering aan hun overleden kind blijft. In dit boek staan zeven verhalen van ouders voor wie deze nachtmerrie werkelijkheid is geworden.

Openhartig en intens, soms hartverscheurend, wanhopig en ontroerend, vertellen Claudia & Daniël, Sabine, Danique, Marieke, Mariska, Femke en Martine over het ziek worden van hun kind. Het ingrijpende behandelproces, de gesprekken met de artsen, verpleegkundigen en familieleden. De momenten van enorme onzekerheid, het eindeloos wachten, troost bieden en de rusteloosheid van ‘hoe-zal-dit aflopen’. Ouderschap op het scherpst van de snede. Indrukkend beschreven. Alle respect voor deze ouders.

Niet alleen moeders

Wat me opvalt? Het zijn niet alleen de moeders die hun verhaal vertellen en hun emoties delen, ook de vaders van de overleden kinderen komen aan het woord over hun onmacht, de liefde voor hun kind en de achtbaan van allerlei emoties. Vaders en moeders die in hun rol samen als ouders op een eigen en verbindende manier voor hun kind klaar staan en elkaar steunen en aanvullen. Maar naast de rauwe rouw is er ook de veerkracht van deze ouders. En het zijn vooral hun kinderen die hen daartoe inspireren en kracht geven: stoere, lieve, wijze en knappe kinderen.

Eerbetoon

‘Wij zijn nooit voorbij’ is een herinneringsboek en tevens een oprecht eerbetoon aan deze kinderen: Kester, Livvia, Daaf, Dide, Kyan, Giulia en Ize. Een waardig en waardevol monument van blijvende herinneringen aan hen, die ‘nooit voorbij zijn’!

Het boek is een uitgave van ‘Stichting Nooit Voorbij’. Deze stichting biedt tevens hulp aan ouders in een vergelijkbare situatie. Zo geeft het boek aan het slot nuttige tips aangaande leeftijdsgebonden ontwikkelingsaspecten bij kinderen en de nieuwe afhankelijkheid waarin zij terechtkomen als zij ziek worden om niet meer beter te worden. Ga voor meer informatie naar: www.stichtingnooitvoorbij.nl

Wij zijn nooit voorbij >>

Bob de Raadt werkt als medisch maatschappelijk werker, contextueel hulpverlener, methodisch ouderbegeleider en is lid van Connect2Grow > Connect2Fathers in het Erasmus MC Sophia. Hij is auteur/boekenrecensent en binnenkort assistent onderzoek bij de afd. Gynaecologie-Verloskunde Erasmus MC Sophia – Rotterdam. Daarnaast is hij gastdocent bij de Erasmus MC Academie.

Contactgegevens: bobderaadt@live.nl / www.bobderaadt.nl/rouwenverlies

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER