Ouders van overleden kinderen hechten veel betekenis aan fundamenteel menselijk contact. Hetzelfde geldt voor bijzondere gebeurtenissen die als niet toevallig ervaren worden. Dat blijkt uit onderzoek van geestelijk verzorger Nette Falkenburg naar rouw bij ouders.

Falkenburg ondervroeg ouders waarvan hun zieke en overleden kind op een KinderIC lag. Op de KinderIC ervaren ouders van zieke kinderen, naast angst en spanning, ook eenzaamheid. Uit haar promotieonderzoek blijkt dat in alles wat op ouders afkomt, het essentieel is dat zij zich verbonden voelen, allereerst met hun kind, maar ook met de zorgverleners. Dit is zeker het geval als het kind overlijdt.

Bijzondere gebeurtenissen

Daarnaast hechten ouders waarde aan bijzondere gebeurtenissen die als niet-toevallig ervaren worden. Dit kan gaan om voorgevoelens en intuïtie, om ‘weten’ wanneer het kind overlijdt en na het overlijden om talloze momenten waarin ouders hun kind ‘dichtbij voelen’. Dit is een bijzondere vorm van spiritualiteit, binnen (kinder)palliatieve zorg, die vaak niet verbonden is met religie of affiniteit met spiritualiteit.

Aandacht voor rouw bij ouders

Met de resultaten wil Falkenburg meer aandacht creëren voor rouw bij ouders. Daarbij dient ook aandacht te zijn voor bewustwording van de voorkomende bijzondere vorm van spiritualiteit. Vaak wordt die niet opgemerkt of serieus genomen. Daarnaast benadrukt ze het belang van de diepe verbindingen tussen patiënten, families en artsen en verpleegkundigen.

Unveiling a fragile spirituality: Experiences of connectedness in pediatric palliative care

Bron: vu.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER