Recensie ‘Een GPS voor gezinnen’ door Veronique Erkens-Waucomont

Het is ons allen welbekend dat relaties tussen ouders c.q. opvoeders en hun kinderen niet altijd van een leien dakje gaat. Dit komt met name naar voren wanneer een kind moeilijk handelbaar, veeleisend of kwaad is. Guy Bosmans beoogt met dit boek te laten zien op welke punten de ouder zich kan richten op die lastige momenten. Hij slaag hierin met vlag en wimpel.

In ‘Een GPS voor gezinnen‘  neemt Guy Bosmans je mee terug naar de basis: de behoefte om te zorgen en verzorgd te worden. Hij doet dit middels de metafoor van een routeplanner, de GPS. Het zorgelijke gedrag van een kind vormt daarvoor het startpunt. Alleen verandert hij de afkorting in Gehechtheids Positionerings Systeem (GPS). Deze bijzondere routeplanner toont helder aan waar ouders en kinderen verdwalen. Ook maakt zijn GPS zichtbaar wat daaraan ten grondslag ligt, namelijk dat we door onze behoeften soms verdwalen in conflicten.

Praktijkvoorbeelden

Aan de hand van praktijkvoorbeelden neemt de auteur je mee in zaken die ervoor kunnen zorgen dat je ingeslagen route je verder van je bestemming afbrengt. Maar ook laat hij zien wat nodig is om toch je bestemming te kunnen halen. Er wordt aandacht besteed om wegen te vinden om uit vastgelopen relaties te raken. Vertrekpunt daarbij is telkenshet gedrag van het kind waar ouders zich zorgen over maken.

Voorts volgen er vijf uitgebreide oefeningen. Deze kun je als ouder doorlopen om zicht te krijgen op aspecten die zich onder de top van de ijsberg bevinden. In het laatste hoofdstuk besteedt de auteur aandacht aan opvoeders die een relatie willen opbouwen met kinderen waarvan ze niet de biologische ouder zijn.

Helder en overzichtelijk

Kortom een helder en overzichtelijk te lezen boek voor ouders en verzorgers welke bereid zijn om verder te kijken dan het topje van de ijsberg en bereid zijn te investeren in verbinding met hun kind.

Een GPS voor gezinnen >>

Veronique Erkens-Waucomont is klinisch psycholoog, psychotherapeut Kind & Jeugd en EMDR Europe practioner. Binnen haar praktijk Psychotherapiepraktijk de Vlinder behandelt Veronique ouders en (jonge) kinderen met trauma- en hechtingsgerelateerde problematiek.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER