Het is voor zowel een kind met een ernstige voortschrijdende ziekte of aandoening als voor de ouders en zorgverleners belangrijk om met elkaar te delen hoe ieder naar de toekomst kijkt. Zeker als het kind kinderpalliatieve zorg nodig heeft. Advance Care Planning helpt hierbij. De IMPACT-toolkit biedt verschillende middelen voor kinderen, ouders en zorgverleners om Advance Care Planning in praktijk te brengen.

Kinderen willen graag zorg en behandeling krijgen die bij hen en hun gezin past. Dat geldt als het naar omstandigheden goed gaat maar zeker ook als het niet goed gaat.

Advance Care Planning

Advance Care Planning heeft als doel zorg en behandeling af te stemmen op het perspectief van kind en gezin. In een of meerdere gesprekken verkennen kind en ouders samen met een arts of verpleegkundige wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van het kind. Doelen van zorg en behandeling kunnen gedeeld worden met andere zorgverleners. Er kunnen behandelafspraken gemaakt worden in een zorgplan.

Handreikingen

De toolkit IMPACT (Implementing Pediatric Advance Care Planning Toolkit) biedt verschillende handreikingen voor jongeren, ouders en professionals om te gebruiken bij Advance Care Planning. Het helpt hen om antwoorden te formuleren op bovenstaande vragen. De materialen zijn online beschikbaar via: www.kinderpalliatief.nl/impact.

Trainingen voor professionals

Professionals kunnen optimaal gebruik maken van IMPACT wanneer zij hiervoor geschoold worden in een bijbehorende training. Vanaf 2020 zijn er via het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg mogelijkheden deze training te volgen.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER