Ernstige ziekte of overlijden van een kind kan de wereld van ouders op zijn kop zetten. Het komt dan ook regelmatig voor dat ze vragen krijgen die te maken hebben met betekenisgeving. Daarom heeft Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg nuttige informatie hierover gebundeld.

Door ernstige ziekte of overlijden verandert de toekomst die ouders voor zichzelf en hun kind zagen, volledig. Het kost soms moeite en tijd om weer nieuwe betekenis aan hun leven te kunnen geven. Het kan ouders helpen als hun zorgverleners aandacht hebben voor vragen en behoeften rond betekenisgeving, en tijdig signaleren wanneer extra ondersteuning nodig is.

Uitleg en handreikingen

Op haar website geeft Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg uitleg en handreikingen over het ondersteunen van ouders die dit overkomt bij betekenisgeving en levensvragen. De inzichten en handreikingen komen voort uit het CONNECT-onderzoek, een samenwerkingsproject van het UMCU, het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, de Netwerken Integrale Kindzorg en de UVH. Dit project werd gefinancierd door ZonMw.

Meerwaarde

Het op tijd aandacht besteden aan betekenisgeving kan ouders:

  • Helpen om de periode tijdens en na de ziekte van hun kind zo waardevol mogelijk in te vullen
  • Voorkomen dat ouders uitvallen doordat zij niet goed meer in staat zijn de zorg voor hun kind te dragen
  • Conflicten tussen ouders en/of tussen ouders en zorgverleners voorkomen

Ouders vertellen

Op deze pagina vertellen ouders wat er komt kijken bij goede palliatieve zorg. Met aandachtspunten voor ouders en daarmee ook voor zorgverleners.

Naar de websitepagina >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER