Ouders van kinderen die buiten de thuissituatie in een onveilige situatie zitten, kunnen nergens terecht. Terwijl er wel sprake is van ernstige situaties zoals geestelijk of lichamelijk geweld in het onderwijs of bijvoorbeeld bij de sportclub. Er is nu geen plek waar zo’n melding van ouders of professionals onafhankelijk wordt behandeld.

Dat is de belangrijkste conclusie die Balans, vereniging voor ouders, trekt in de rapportage Ieder kind overal veilig?’, na analyse van de meldingen. Balans pleit daarom voor een onafhankelijke plek waar ouders melding kunnen doen van onveilige situaties die niet in de thuissituatie plaatsvinden. En waar een melding wél leidt tot het in behandeling nemen van de zaak en tot onderzoek, waarheidsvinding en handelen. Deze taak zou een nu al bestaande organisatie zoals de Onderwijsinspectie of Veilig Thuis kunnen uitvoeren.

100 meldingen binnen 24 uur

In mei opende Balans een meldpunt ‘Hoe wordt er omgegaan met zorgen over de veiligheid van een kind buiten de thuissituatie’. De reacties en de hoeveelheid meldingen die binnenkwamen, waren schokkend. Binnen 24 uur vulden wel 100 ouders het meldformulier in. Maar liefst 81% van deze meldingen van onveilige situaties is onderwijsgerelateerd.

Ouders geven aan dat instanties zoals de Onderwijsinspectie en Veilig Thuis individuele meldingen van klachten niet in behandeling nemen. Er wordt alleen een adviserend gesprek gevoerd. Vervolgens verwijzen instanties naar elkaar door of wordt ouders geadviseerd een klacht in te dienen bij de school, de plek waar de onveilige situatie veelal plaatsvindt.

Ouders krijgen zelf problemen

Iedere school heeft een klachtenprocedure. Ouders durven hier vaak geen gebruik van te maken, uit angst nog meer problemen te krijgen of zelf als oorzaak van het probleem te worden gezien. Deze angst blijkt gegrond. 60% van de ouders die die wél een klacht hebben ingediend bij de school of hun zorg binnen de school hebben besproken, geven aan dat hun melding niet serieus en onafhankelijk in behandeling wordt genomen. Maar liefst 70% van de ouders die wél een melding hebben gedaan bij de school, kreeg hierna problemen. Bijvoorbeeld problemen met de Leerplichtambtenaar, een Veilig Thuis melding of andere drang- en dwangmaatregelen.

Taboe mede veroorzaakt door professionals

Er heerst een taboe op het bespreekbaar maken van situaties die onveilig zijn voor kinderen en die (mede) worden veroorzaakt door professionals in het onderwijs. Bij 87% van de meldingen geeft men aan dat de professional de onveiligheid (mede) veroorzaakt. Onveilige situaties ontstaan vaak uit onmacht. Onmacht komt óók voor bij onderwijs- of zorgprofessionals. Balans wil dat dit bespreekbaar wordt. En dat er in het Handelingskader kindermishandeling ook stappen worden toegevoegd die genomen moeten worden bij (een vermoeden van) kindermishandeling door een jeugdzorgmedewerker of onderwijsprofessional.

Download het volledige rapport ‘Ieder kind overal veilig?’ >>

Bron: balansdigitaal.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER