Veel kinderen hebben een ernstig zieke ouder. Vaak staat dan de zieke patiënt in alles centraal. Het position paper “Ik doe er toch ook gewoon toe?” roept overheden, beleidsmakers en zorgverleners op om wél oog te hebben voor de kinderen van ernstig zieke ouders.

Iedereen kan zich indenken dat kinderen van ernstig zieke ouders veel vragen hebben over hun gezinssituatie. De ziekteperiode en mogelijk overlijden van de ouder heeft enorme impact op het leven van een kind. De aandacht kan onder meer bestaan uit ondersteuning in bijvoorbeeld de opvoeding, de communicatie met het kind, de voorbereiding op het eventuele overlijden en het mobiliseren van het sociale netwerk van het gezin. Daarom is is in 2021 de Werkgroep KIEZO opgericht.

Position paper

Onlangs is een position paper uitgebracht, welke de eerste stap vormt op weg naar de erkenning van het hiaat in onze gezondheidzorg: het vergeten kind. Belangrijk, want onderzoeken toont aan dat een ernstige ziekte van een ouder lichamelijke, sociale, emotionele en cognitieve gevolgen kan hebben voor het kind. Goede aandacht en begeleiding voor kinderen heeft niet alleen waarde voor de kinderen van nu, maar is ook van grote betekenis voor de volwassen mensen die zij in de nabije toekomst zullen worden.

Impuls Geestelijke Verzorging Thuis

De subsidie Impuls Geestelijke Verzorging Thuis biedt financiële ondersteuning aan gezinnen wanneer zij gebruik willen maken van een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider. Deze subsidie is er ook als ondersteuning voor kinderen van een ernstig zieke ouder. Inmiddels is ongeveer dertig procent van de hulpaanvragen gerelateerd aan de begeleiding van kinderen die een ouder zullen gaan verliezen. Het gaat hierbij om honderden kinderen per jaar. Dit toont de grote nood aan dergelijke begeleiding.

Hiaat dichten

In het position paper worden de begeleidings- en ondersteuningsbehoeften van de KIEZO-doelgroep nader beschreven en worden enkele aanbevelingen gedaan om het hiaat te verkleinen. Bijvoorbeeld het belang van een systematische kijk op de gezinnen en specifieke scholing. Het position paper is samengesteld door de Werkgroep KIEZO, bestaande uit:

Ondertekenaars

Het position paper is ondertekend door:

  • Rob Bruntink, journalist, expert palliatieve zorg, communicatieadviseur PZNL, mede-eigenaar Bureau MORBidee
  • Josien Groot, kinderpsycholoog en lid van het Team Ondersteunende en Palliatieve zorg OLVG, Amsterdam
  • Tanja van Roosmalen, rouw- en verliestherapeut, orthopedagoog LEF Verliesbegeleiding
  • Simone Schoof, verpleegkundig specialist AGZ met specialisatie palliatieve zorg en lid consultatieteam palliatieve zorg LUMC, Leiden
  • Meggi Schuiling-Otten, directeur-bestuurder Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg
  • Miranda Smit-van Keulen, oprichter deMoppies.com

Bron: kinderpalliatief.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER