Ouders besteden meer tijd aan werk en carrière dan in 2015. Hierdoor zien ze hun kinderen minder en hebben ze minder tijd voor zichzelf. Daarom willen ze liever minder uur werken. Dat blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu en onderzoeksbureau Choice onder meer dan duizend (aanstaande) ouders.

Werk, tijd doorbrengen met je kinderen en me-time in balans houden: het is en blijft een struggle voor veel ouders. Uit onderzoek van Ouders van Nu blijkt dat ouders nu meer tijd aan hun werk en carrière besteden dan in 2015 (52% vs 39%). Het liefst zouden zij dat minder doen (85% versus 50% in 2015).

Maximaal 28 uur

Vergeleken met 2015 zijn meer ouders werkweken gaan maken van 29 uur of meer (48% vs. 29%). Maar hun voorkeur ligt bij een werkweek tussen 17 en 28 uur om zo meer tijd over te houden voor wat echt belangrijk voor ze is. Werk is voor veel ouders (65%), zeker in deze tijden van inflatie, echter een noodzakelijke bron van inkomsten.

Ook het onderhouden van vriendschappen blijft een obstakel en is in 2022 volgens ouders nog lastiger geworden. De sociale activiteiten nemen vaker af door het ouderschap dan in 2015.

Toegeeflijker

De ouders van nu geven zichzelf als opvoeder een minder hoog cijfer dan dat ze zeven jaar geleden deden. De meerderheid geeft aan dat dit komt omdat ze toegeeflijker zijn in de tijd die ze wél doorbrengen met hun kinderen. Terwijl ze zichzelf als ouder meer zouden waarderen als ze consequenter zouden zijn. Ook geven veel ouders aan vaker speelgoed te kopen waar zij zelf niet achter staan (8% in 2015 vs. 13% nu).

Qua opvoeding willen de ouders van nu hun kinderen meer zelfvertrouwen, steun en autonomie meegeven. Ze zetten minder druk op hun eigen kinderen dan in 2015 (25% vs. 34%)

Later ook niet fulltime

De resultaten van het onderzoek sluiten aan bij een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat ook net nu naar buiten komt. Uit dat rapport, met de titel ‘Eens deeltijd, altijd deeltijd’, blijkt dat de meeste moeders parttime blijven werken zodra de kinderen ouder worden. Meer geld is voor hen geen reden om meer te gaan werken.

Bron: oudersvannu.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER