Bij maar liefst de helft van de ouders is het jongste kind de favoriet. Gevolg daarvan is dat het meer zelfverzekerd en krachtig opgroeit, met een houding van ‘ik krijg dingen voor elkaar’. Opvallend is dat 42% van de grootouders juist het oudste kind als favoriete kleinkind hebben.

Kinderen hebben vaak een vermoeden wie het lievelingetje is in het gezin, maar de meeste ouders zullen hier niet openlijk voor uitkomen. Desondanks blijkt dat vaders en moeders daadwerkelijk een favoriete zoon of dochter hebben, zo blijkt uit een onderzoek van e-Kortingscode.nl onder 1500 respondenten.

Makkelijker

De helft van de ouders gaf toe dat hun voorkeur uitgaat naar de jongste telg van het gezin. Slechts een kwart noemde hun oudste nakomeling het favoriete kind. De meerderheid van de ouders wijdt de voorkeur aan het feit dat het jongste kind makkelijker is in vergelijking met broers en zussen. “Mijn jongste dochter kijkt alles af bij de oudste. In verhouding heb ik dus weinig omkijken naar haar”, zegt een van de ouders.

Opa’s en oma’s kiezen weer voor het oudste kind als favoriet. Dit komt voort uit de nostalgische liefde voor het kind dat hen voor het eerst grootouder heeft gemaakt. Daarnaast vinden ze veelal de oudste kinderen liefdevoller of aanhankelijker dan de benjamins.

Favoriete ouder

Uit het onderzoek blijkt verder dat kinderen favoriete ouders hebben. 40% zegt een betere band te hebben met zijn of haar moeder, 15% heeft een duidelijke voorkeur richting zijn of haar vader. De rest had geen mening of wilde geen antwoord geven op deze vraag. 21% van de mannen noemden zichzelf een moederskindje. Ongeveer hetzelfde aantal (22%) zegt een papa’s kind te zijn.

Een kanttekening is dat verschillende levensfases invloed hebben op de relatie met (een van) de ouders. Kinderen voelen zich meer verbonden met hun moeder tijdens het krijgen van een eigen kind of tijdens de trouwvoorbereidingen, maar bij het leren van een vak of autorijden en het proces van ouder worden voelen zij zich beter bij de vader. Daarnaast geeft 13% van de ouders aan wel eens jaloers te zijn op de band die zijn of haar kind heeft met de andere ouder.

Infograhic

De onderzoeksbevindingen zijn samengevat in een Infographic: klik hier.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER