Voor organisaties is het van groot belang om ervoor te zorgen dat jonge ouders zich staande kunnen houden. Jonge ouders hebben namelijk behoefte aan voorbereiding op die nieuwe levensfase. De verloskundige kijkt naar de buik, de kraamverzorging focust op de baby, maar vragen over het invullen van het ouderschap krijgen slechts sporadisch aandacht.

We kennen allemaal de voorbeelden van jong talent dat een stapje terug doet of zelfs helemaal afhaakt in het arbeidsproces. “Natuurlijk is het lastig om het ritme van een baby te verenigen met een intensieve baan`, vertelt Joyce Knappe, opvoedkundige, bedrijfsantropoloog en oprichter van Pro Parents. `Dat is ook niet zo gek als er voor ouders weinig manieren zijn om zich hierop voor te bereiden. Daar maak ik me hard voor. Gelukkig raken werkgevers er steeds meer van overtuigd dat medewerkers goed inzicht moeten hebben in hun kerncompetenties, zodat ze lekker in hun vel zitten en hun werk optimaal kunnen blijven doen. Daar sluiten de verschillende interventies van Pro Parents bij aan.”

Balans verbeteren
Uit onderzoek blijkt dat 76 procent van de jonge ouders met dit probleem worstelt. Een even hoog percentage vindt dat de werkgever zou moeten bijdragen aan een betere balans tussen werk en gezin, omdat dit zowel werknemer als werkgever ten goede komt. Er is nu in veel organisaties helemaal geen ondersteuning, de druk ligt volledig bij het individu. En tegelijkertijd zijn er maar weinig programma’s die zich bezighouden met de psychologie van ouderschap. “Als antropoloog en therapeut kijk ik naar mensen en wat hen méns maakt en hoe ze alledaagse dingen doen, in dit geval gelinkt aan de werkvloer. Dood en geboorte zijn de fundamenten van ons bestaan, het raakt ons dieper en zorgt voor grotere veranderingen in ons leven dan alle andere dingen die we meemaken. Deze transformatie goed doormaken, is in wezen een cadeau voor je persoonlijke ontwikkeling.”

Welzijn jonge kind
Uit onderzoek blijkt ook dat er een directe correlatie is tussen de lengte van het ouderschapsverlof en gezondheid en welzijn van baby’s en kinderen onder de 5 jaar. “Ik wil wat dat betreft de wereld veranderen. Binnen nu en 5 jaar is een programma voor jonge ouders dé norm, binnen de top 10 toonaangevende werkgevers.”

Lees verder op de website van Pro Parents

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER