vaders spelen sleutelrol bij verbetering positie meisjes en vrouwen

Vaderschapsverlof brengt meer vrouwen naar de top dan quota. De natuur bepaalt namelijk of een vrouw zin heeft in een topfunctie of niet. Als vaders minder gaan werken, is het speelveld van carrières beter verdeeld.

Vaderschapsverlof is de sleutel tot meer gelijkheid tussen man en vrouw. Dat stelt professor Tom Schulpen, bijzonder hoogleraar sociale pediatrie, werkzaam aan Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), op bnnvara.nl.  In zijn werk als kinderarts heeft hij regelmatig te maken met promovendi en andere medewerkers. “Ik ben briljante jonge vrouwen tegengekomen die het in zich hadden om te promoveren en het ver te schoppen. Maar zodra deze vrouwen zwanger raakten en een kind kregen, hadden ze geen zin meer om tachtig uur per week te werken. Opeens is het moederschap dan het belangrijkst.” Schulpen geeft hiervoor een wetenschappelijke verklaring.

Verandering in hersengebieden

In de hersengebieden treden veranderingen op tijdens een zwangerschap door zogenaamde zwangerschapshormonen. Dat blijkt uit dierproeven. Die veranderingen zorgen ervoor dat een moeder de drang krijgt om voor haar kind te zorgen. Het fenomeen speelt ook bij mensen. “De gebieden in de hersenen waar de zorgtaken zitten, veranderen. Na twee jaar zijn die veranderingen nog steeds aanwezig”, legt Schulpen uit. “Een vrouw heeft dan opeens geen zin meer om alleen maar aan haar carrière te denken. Ze vindt haar kind namelijk het belangrijkst.”

Volgens Schulpen heeft het geen zin om met quota te werken, omdat dat tegen de natuur ingaat. “Vrouwen pushen om een topfunctie te bekleden is zinloos. De natuur bepaalt namelijk of een vrouw daar zin in heeft, of niet.”

Knuffelhormoon

Een van de zwangerschapshormonen die voor veranderingen zorgt in de hersenen van een moeder is oxytocine. “Dat hormoon noemen ze ook wel het knuffelhormoon”, zegt Schulpen. Het hormoon zorgt ervoor dat een moeder meer behoefte krijgt om haar kind te verzorgen. Volgens Schulpen ontstaat dit hormoon ook bij vaders die zorg voor hun baby hebben. “Uit onderzoek blijkt dat er bij mannen die hun baby verzorgen in dezelfde hersengebieden veranderingen plaatsvinden als bij zwangere vrouwen. Het stofje oxytocine dat wordt aangemaakt, zorgt voor primair zorggedrag bij vaders.”

Vaderschapsverlof

Het advies van Schulpen is daarom: geef mannen langer vaderschapsverlof zodat ze voor hun baby kunnen zorgen. “Als vaders minder gaan werken komt er vanzelf een eerlijkere verdeling tussen man en vrouw. Het speelveld van carrières is dan beter verdeeld.”

Bron: pauw.bnnvara.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER