Vrijwel ieders schermtijd is toegenomen sinds Corona, zo ook die van kinderen. Tijdens de lockdown steeg het aantal uren dat kinderen achter een device doorbrachten naar ruim 7 uur per dag. Is dat erg? Ja. Daarom staat oppasbureau Topsitters op tegen de schermcultuur. Het bureau zet hun Topsitters met specifieke skills in, om kinderen hun talenten te leren ontdekken en het liefst weg van het scherm. 

Menig ouder worstelt momenteel met het beperken van de schermtijd van de kinderen. Vanwege de lockdown zijn kinderen veelal (na school) thuis. Achter de iPad, want zelf moeten de ouders vaak werken. Oppasbureau Topsitters wil hier iets aan doen. “Ik vind het verschrikkelijk te zien hoe kinderen ‘geëntertaind’ worden door hun iPad. Als je even niet oplet, zitten ze zo een paar uur achtereen filmpjes op Youtube te kijken of te gamen”, zegt Denise Zijlstra, samen met Marianne Bos oprichter van Topsitters.

Topsitters gelooft in het delen van creatief talent. ‘Teaching children skills’ en ‘helping children grow’, zijn hun belangrijkste motto’s. Daarom trekt het bedrijf oppassen aan, die graag hun passie voor bijvoorbeeld muziek, kunst, sport of techniek delen, zodat kinderen echt iets kunnen leren van hun oppas. “Als een kind datgene leert wat hij leuk vindt, van een persoon waar hij zich op zijn gemak bij voelt en steeds beter wordt, dan geeft dat zo’n enorme boost voor het zelfvertrouwen. Daarmee vult hij zijn ‘geluksemmer’ en zeker in deze tijd is dat zo belangrijk”, aldus Denise Zijlstra.

Marianne en Denise richtten Topsitters al ver voor Corona op. Hun selectieprocedure is anders dan die van reguliere oppascentrales. “Onze oppassen zijn stuk voor stuk mensen die kinderen echt iets willen leren. In ons aanmeldingsformulier stellen we vragen als: Wat maakt je blij? Welke talenten zou je graag met kinderen willen delen? Wat zeggen je geliefden over jou? Elke oppas ontmoeten we persoonlijk om te kijken of er een match is en natuurlijk voeren we ook de nodige controles uit, en checken we referenties. Een EHBO-cursus is nu nog optioneel, maar willen kijken of we dit straks voor iedereen aan kunnen bieden”, vertelt Marianne Bos.

Denise Zijlstra: “Onze kinderen willen aandacht, echt gezien worden. Ik denk dat dat het mooiste geschenk is wat je je kind kan geven. Zeker in deze tijden kunnen ouders dat niet altijd alleen, en dan neemt Topsitters die rol graag even over. En dan zorgen we er ook nog voor dat er een potje gekookt is en een wasje gedraaid wordt. Wel zo praktisch.”

www.topsitters.nl >>

Zie ook:
Wat is verantwoord mediagebruik tijdens de Corona-crisis?

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER