Professionals hebben steeds vaker te maken met ouders en kinderen met uiteenlopende migratieachtergronden. De hulpverlening en communicatie gaan niet altijd even makkelijk als de cultuur- en taalverschillen groot zijn. Diverse tools kunnen hen hierbij ondersteunen. Ook verschijnt er binnenkort een handreiking.

Dat bleek tijdens een recent webinar van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) samen met Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals. In zijn introductie vertelde Hans Bellaart van KIS en tevens senior onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut, dat er eigenlijk al veel kennis is over cultuursensitief of diversiteitsensitief werken. Alleen wordt die kennis niet overal toegepast.

Concrete tools

Uit eerder onderzoek van KIS bleek ook al dat er weinig kennis wordt uitgewisseld tussen generieke en specifieke jeugdhulp. En dat is jammer. Daarom is KIS gestart met leernetwerken waarin professionals en managers van beide organisaties vertegenwoordigd zijn. Dit heeft concrete tools opgeleverd met de bedoeling om cultuursensitief werken duurzaam een plaats te geven.

De kennis en de ervaringen die zijn opgedaan in de leernetwerken staan beschreven in een handreiking, waarin ook de ontwikkelde tools zijn opgenomen. Deze handreiking komt eind van dit jaar beschikbaar op de website van KIS. Lees ook het artikel over de leernetwerken dat al eerder verscheen.

Terugkijken

Van het plenaire gedeelte is een video-opname terug te kijken: klik hier

Download ook de presentatie van Hans Bellaart. Na de presentatie werd een impressie vertoond van de ervaringen van deelnemers uit het Haagse leernetwerk.

Bron: kis.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER