De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wijziging van de Wet publieke gezondheid. De nieuwe wet verplicht gemeenten om kwetsbare ouders vanaf volgend jaar al voor de geboorte hulp en ondersteuning via de jeugdgezondheidszorg (JGZ) aan te bieden. Hiervoor is de komende jaren een budget van 5,3 miljoen euro beschikbaar.

Met de wet ‘Prenataal huisbezoek (PHB) door de JGZ’ worden gemeenten verplicht een prenataal huisbezoek aan zwangeren en/of gezinnen in een kwetsbare situatie aan te bieden. De gemeente moet deze taak opdragen aan of inkopen bij dezelfde organisatie die voor de gemeente de jeugdgezondheidszorg uitvoert.

Nieuwe wet

De wet voorziet in tijdige hulp en ondersteuning. Het is nu aan de gemeente om voor een voldoende aanbod te zorgen ter opvolging van het prenatale huisbezoek. Doel hiervan is om zwangere vrouwen en/of gezinnen in een kwetsbare situatie in een vroegtijdig stadium de juiste hulp en ondersteuning te bieden. Het betreft daarbij voornamelijk de sociale risicofactoren. Het is verder wenselijk dat de verloskundig zorgverlener al bij de intake, vroeg in de zwangerschap, systematisch vraagt naar zowel de medische risicofactoren als de sociale risicofactoren.

Handreiking

De verandering raakt alle partijen die betrokken zijn bij zwangeren en hun gezinnen. VWS heeft het NCJ opdracht gegeven om een handreiking voor de implementatie van het PHB JGZ te ontwikkelen. Hiervoor heeft het NCJ een projectteam samengesteld. Daarnaast is er een breed georiënteerd expertiseteam geformeerd dat actief meeleest met de ontwikkeling van de handreiking. In dit team zijn de kraamzorg, KNOV, NVOG, CPZ, V&VN, AJN, JGZ managers, cliëntvertegenwoordiging, gemeenten en kenniscentra vertegenwoordigd. Wil je meedenken of input leveren voor de handreiking? Mail NCJ-adviseur Elle Struijf via estruijf@ncj.nl.

Online informatie

Alle informatie rond de wetswijziging is te vinden op de website Kansrijke Start. Met nieuwsberichten en inspirerende voorbeelden van organisaties en gemeenten die voorbereidingen treffen voor het prenataal huisbezoek door de JGZ.

Bekijk hier de informatiepagina >

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER