Dat eigenschappen van het kind een rol spelen bij de totstandkoming van prosociaal en antisociaal gedrag is al langer bekend. Maar ook de situatie kan van invloed zijn. Goed voorbeeld doet goed volgen. Daarnaast speelt anatomie van de hersenen van het kind een belangrijke rol.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van gezinspedagoog Andrea Wildeboer aan de Universiteit Leiden. “We hebben dit onderzocht met behulp van verschillende taken”, aldus Andrea Wildeboer.

Goede doelen
Een voorbeeld is kinderen laten doneren aan goede doelen. “De resultaten laten zien dat bijvoorbeeld de hoeveelheid geld die kinderen doneren, afhankelijk is van de situatie. Kinderen die een ander kind zagen doneren, gaven meer geld aan het goede doel dan kinderen die dit voorbeeld niet te zien kregen. We zagen daarnaast ook dat de hersenschors van kinderen die meer doneerden dikker was in bepaalde delen van de hersenen.”

Online spel
Daarnaast is prosociaal en antisociaal gedrag onderzocht met het Prosociale Cyberbal Spel (PCS). In dit online spel werd een medespeler buitengesloten door twee andere online spelers. De deelnemende kinderen konden zich tijdens deze taak prosociaal gedragen door te compenseren voor de uitsluiting of zij konden zich antisociaal gedragen door deel te nemen aan de uitsluiting. Kinderen die meer geld doneerden aan een goed doel, lieten echter niet minder antisociaal gedrag zien tijdens het PCS dan kinderen die weinig of geen geld doneerden. Daarnaast bleken er geen verbanden tussen door de ouders gerapporteerde agressie en prosociaal gedrag tijdens de doneertaak of het PCS.

Positief effect
Wildeboer: “Als ouders en publieke figuren zich meer bewust zijn van hun functie als rolmodel, zou dit een positief effect kunnen hebben op de samenleving en in het bijzonder op kinderen. Uit onze studie bleek namelijk dat een goed voorbeeld goed doet volgen. Daarnaast laten wij ook zien dat er weinig verbanden zijn tussen prosociaal en antisociaal gedrag. Interventieprogramma’s  om antisociaal gedrag te verminderen en prosociaal gedrag te stimuleren, moeten zich dus focussen.”

Nice traits or nasty states

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER