Leeg nest: kinderen zijn uitgevlogen

Twintig jaar lang draaide het leven van presentatrice en schrijfster Daphne Deckers om haar twee kinderen. “Als ik het moederschap over kon doen, zou ik me minder zorgen maken.” In Sterrenstof beschrijft Daphne Deckers openhartig hoe zij de verschillende fases van haar moederschap heeft beleefd.

Daphe Deckers wordt vijftig en het terugkijken begint. Ze schreef het essay voor de Maand van de Spiritualiteit. In Sterrenstof beschrijft Deckers openhartig hoe zij de verschillende fases van haar moederschap heeft beleefd. Samen met haar man Richard Krajicek heeft ze twee kinderen: Emma (1998) en Alec (2000). Vanaf zwangerschap en geboorte tot puberteit en het lege nest: fases die elk een nieuw begin betekenen waarin de moeder en haar kinderen centraal staan. In een humoristische vogelvlucht analyseert Deckers de ups-and-downs van het moederschap: ‘Het is één grote werkstage,’…

Negen lessen

In een uitgebreid interview in Trouw vertelt ze over de beleving van het moederschap. In negen lessen maakt zij de balans op.

Les 1 – In het lege nest vind je jezelf

“De kinderen zijn het huis uit. Emma woont in Los Angeles, Alec woont officieel nog thuis, maar speelt zoveel internationale toernooien dat hij er vaak niet is. Vorig jaar 1 januari vertrok het hele spul. Richard (Krajicek, haar echtgenoot, red.) ging met Emma mee om haar appartement in te richten en van daar naar Australië, waar hij vier weken bij de Australian Open bleef. Alec ging naar Florida op trainingskamp. Voor het eerst in twintig jaar was ik alleen thuis. Uit eenzaamheid ging ik heel gekke dingen doen. De hond mocht bij mij op bed slapen, wat ik nooit doe, maar ik was zo blij dat er iets ademde naast me. Hij was meteen verpest.

Ik realiseerde me hoezeer mijn leven om de kinderen had gedraaid. In de keuken hing jarenlang een groot schema met alle schooltijden erop, de bijlestijden, de trainingstijden, de orthodontist. Op maandag was het dit, op dinsdag dat. Nu zat ik aan tafel en gebeurde er helemaal niets. Ik miste ook de aanloop. Vaak kwam ik vloekend binnen omdat ik mijn auto niet kwijt kon vanwege alle fietsen die voor de deur lagen. Nu lag er geen enkele fiets. En het was zo stil. Normaal liep ik schreeuwend door het huis: ‘Mag die muziek wat zachter?’ Nu niets. Ja, de keukenklok in de keuken bleek te tikken, dat had ik nog nooit gehoord!

Mijn kinderen waren van alles aan het meemaken, stonden letterlijk aan het begin van hun nieuwe leven, terwijl ik alleen maar aan het afsluiten was. Stond ik in hun kamer en dacht: daar stond het wiegje, daar de commode. Uit het raam zag ik het parkje waar ze altijd speelden. Ik zat soms op de bank en bleef dan heel lang zitten.

Gelukkig duurde die periode niet lang. Toen begon ik te denken: wat vond ík ook alweer leuk om te doen? Waar wil ik heen op vakantie nu de aanwezigheid van wifi geen ijkpunt meer is? Ik ben veel meer gaan sporten en wandelen, ik ga vaker naar Los Angeles en naar Spanje, waar we een huis hebben. Ik ben gestopt met ‘RTL Boulevard’, na negen jaar, ik ben bezig met mijn tweede roman. Het is tijd voor een nieuwe fase, een heroriëntatie, naar wie ik wil zijn.”

Les 2 t/m 9: Lees verder op trouw.nl >

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER