Contactouders vergroten ouderbetrokkenheid

Uit Hamburg is een project overgewaaid naar Rotterdam, waarin ouders zich inzetten om de drempel naar school voor andere ouders te verlagen. De contactouders zijn aanspreekpunt voor andere ouders, verlagen de drempel voor ouders en zijn een klankbord voor de school.

Op VMBO Melanchthon Wilgenplaslaan zijn inmiddels zes van deze zogenaamde contactouders actief. Concreet komen deze ouders in actie als gastheer of gastvrouw op ouderavonden en open dagen en verzorgen zij samen met de medewerkers ouderbetrokkenheid themabijeenkomsten voor ouders, bijvoorbeeld over huiswerkbegeleiding of sociale media. Soms helpen zij een klacht van een ouder naar tevredenheid van alle partijen oplossen.

Training contactouders

Een teamleider coördineert dit project en zorgt dat de contactouders bij ouders en mentoren bekend worden. CPS Onderwijsontwikkeling en advies, Sezer voor diversiteit en Hogeschool Rotterdam ontwikkelden samen met de medewerkers Ouderbetrokkenheid van de school een training voor de ouders, die hen werd aangeboden door de medewerkers Ouderbetrokkenheid. Hogeschool Rotterdam verzorgde de monitor van het project.

Niet meer zonder

VMBO Melanchthon Wilgenplaslaan heeft ervaren dat het een lange adem vraagt om deze ouders een goede plek in de school te laten verwerven, maar wil niet meer zonder deze ouders. Natuurlijk vraagt de inzet van contactouders om maatwerk voor elke school. Scholen die willen leren van de ervaringen van Melanchthon Wilgenplaslaan, kunnen zich wenden tot adjunct-directeur Remko Stehmann.

Bron: kenniscentra.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER