Koningin Máxima tijdens aan de stichting MeeleefGezin met rechts vooraan Femke van Trier

Sommige ouders zijn goed, maar kwetsbaar. Dankzij een ‘meeleefgezin’ kunnen die tot rust komen. Dit wordt mogelijk gemaakt door Stichting MeeleefGezin. Het initiatief is bedoeld om ouders met psychische klachten te ontlasten.

Oprichter en directeur van stichting MeeleefGezin is Femke van Trier. Ze maakte geregeld mee dat kinderen van ouders met psychische problemen in haar ogen onnodig uit huis werden geplaatst. “Het waren goede ouders, alleen kwetsbaar. Met de juiste ondersteuning hadden ze zelf hun kinderen kunnen opvoeden”, zegt ze in een uitgebreid NRC-artikel met vele praktijkvoorbeelden.

Nog geen landelijke dekking

Na een proefproject in 2012 is Stichting MeeleefGezin nu vijf jaar actief, met tachtig meeleefgezinnen in negen gemeenten, waaronder Den Bosch, Arnhem, Utrecht en Amsterdam. Ruim honderd meeleefgezinnen staan ingeschreven, maar kunnen nog niet deelnemen omdat er met hun gemeente geen contract is afgesloten. Van Trier streeft naar een landelijke dekking, maar het kost tijd om gemeenten te overtuigen, zegt ze, vanwege de kosten van deze vorm van preventieve hulp. De meeleefouders zijn weliswaar vrijwilligers, maar er zijn professionele zorgverleners betrokken bij de screening van de gezinnen en de training en begeleiding van de meeleefouders. Van Trier: “Gemeenten die meedoen, beseffen dat ze op den duur kosten kunnen besparen. Het is bekend dat het voor kinderen in een kwetsbare thuissituatie heel goed is als ze zich kunnen hechten aan meerdere vaste volwassenen.”

Ouderschap met succes en tevredenheid

Klinisch psycholoog Peter van der Ende deed aan de Hanzehogeschool Groningen jarenlang onderzoek naar ouderschap bij mensen met psychische problemen. Samen met een collega ontwikkelde hij voor deze groep het hulpverleningsprogramma ‘Ouderschap met succes en tevredenheid’. Ook hij meent dat uithuisplaatsingen lang niet altijd nodig zijn, mits de ouders de juiste hulp krijgen bij het opvoeden. “Volgens de laatste onderzoeken zijn er in Nederland waarschijnlijk zo’n zeshonderdduizend kinderen van wie één of beide ouders psychische problemen hebben. Die kinderen hebben het soms zwaar, bijvoorbeeld omdat ze veel in de huishouding moeten helpen. En ze missen veel, omdat hun ouders meestal minder energie hebben om met hen te spelen of met ze op stap te gaan. Ook hebben zulke ouders vaak meer moeite met grenzen stellen. Maar dat is geen reden om ouders en kinderen uit elkaar te halen.”

Mijnenveld

De hulpverlening voor deze kinderen en hun ouders is in het algemeen aardig goed geregeld, meent hij. Alleen komen die twee – hulp aan ouder en hulp aan het kind – zelden bij elkaar in de vorm van opvoedingsondersteuning. “Hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg hebben moeite om bij hun cliënten het onderwerp ouderschap aan te roeren. Ze weten dat het een mijnenveld kan zijn, onder meer vanwege de angst bij deze ouders dat hun kinderen uit huis worden geplaatst. Dus steken ze liever hun kop in het zand.”

Van der Ende is enthousiast over Stichting MeeleefGezin, waar hij in het begin als adviseur bij betrokken was. “Alleen al de steun die de kinderen krijgen van de ‘broertjes’ en ‘zusjes’ in het meeleefgezin, en die – anders dan hun klasgenootjes – goed op de hoogte zijn van hun thuissituatie, is erg waardevol.”

Lees het volledige NRC-artikel >

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER