Recensie ‘Ouderschap is jongleren’, groeiboek voor ouders’ door Femke van Trier

Over opvoeding zijn inmiddels boekenkasten vol geschreven. Dit geldt niet voor het ouderschap, waarvan opvoeding een onderdeel is. Gelukkig begint hier de laatste jaren meer oog voor te komen. ‘Ouderschap is jongleren’ van de hand van Carolien Gravestein & Susan Ketner, wil ouders voorbereiden op wat de geboorte van je kind betekent. Daarin slagen zij met vlag en wimpel.

Met de geboorte van een kind verandert er van alles in je leven. De tijd voor jezelf en je partnerrelatie, je sociale contacten, de combinatie met werk, het huishouden… hoe houd je al die ballen in de lucht, terwijl je je ook nog eens 24 uur per dag verantwoordelijk voelt voor de ontwikkeling van je kind? Een ontwikkeling die je niet helemaal zelf in de hand hebt. Als je goed bent voorbereid, hoeft de stress minder hoog op te lopen en kun je meer ontspannen ouder zijn. Dit boek beveelt aan om je daar al tijdens de zwangerschap op voor te bereiden. Als aanstaande ouders realiseer je je dan dat naast blijdschap en geluk ook schuldgevoelens, onzekerheid en het gevoel de controle te verliezen bij het ouderschap horen. Deze gevoelens zijn heel normaal en komen zowel bij vaders als bij moeders voor.

Wat kan helpend zijn? Tijd voor jezelf plannen: goede zorg voor jezelf betekent goede zorg voor je kind. Maar ook over ouderschap kunnen praten met andere ouders. Uit onderzoek blijkt dat ouders die steun vragen aan andere ouders zich vaak minder schuldig voelen. Er zijn ouders die de perfecte ouder willen zijn en de lat te hoog leggen. Het gaat echter altijd over goed genoeg ouderschap. Daar horen fouten bij, die je ook weer kunt herstellen. Ook het kind moet fouten kunnen maken. Ouderschap is een ontwikkeling, een voortdurend proces.

Het boek past bij het programma ‘Kansrijke Start’ dat VWS in alle gemeenten wil implementeren. Hierin ligt de focus op de leeftijd van het kind van -9 mnd tot en met twee jaar. De schrijvers richten zich iets breder op de eerste vier jaar na de geboorte en baseren zich op gesprekken met ouders én op wetenschappelijk onderzoek. Elk hoofdstuk start met het geven van informatie en een reëel beeld over een facet van het ouderschap. De auteurs geven geen adviezen, wel leveren zij concrete ideeën aan om zelf mee aan de slag te gaan. Vervolgens komt er een werkblad, dat ouders kunnen benutten om te reflecteren op positieve ervaringen. Het is gericht op positief ouderschap. De werkbladen zijn met een code uit het boek te downloaden en te gebruiken.

De informatie, concrete ideeën en de werkbladen zijn ook goed bruikbaar voor ouders met kinderen ouder dan vier jaar die vastlopen in hun ouderschap. Het boek is voor zowel ouders zelf als voor hulpverleners in het Sociaal Domein een aanrader om de informatie te bespreken en de ouders zelf met de concrete ideeën aan de gang te laten gaan. Vervolgens kunnen ze die uitwerken in het werkblad. De regie ligt bij de ouders.

Op de achterkant van het boek staat dat het belangrijk is dat je als ouders goed in je vel zit. Ik las dit boek juist om te weten of het ook bruikbaar is voor ouders die door eigen (traumatische) jeugdervaringen of psychiatrische problemen een extra kwetsbaarheid hebben. Ook voor deze ouders is het een aanrader. Het zou onderdeel kunnen uitmaken van de training voor meeleefgezinnen, omdat het boek ondanks problemen die zich kunnen voordoen, het accent legt op wat er goed gaat. Dat kan ik bevestigen, omdat meeleefgezinnen zich met name richten op steun geven aan kwetsbaar ouderschap van meestal alleenstaande ouders zonder sociaal netwerk én op de ouder-kindrelatie door erover te praten op gelijkwaardig niveau. Dit boek toont aan dat dat de beste resultaten geeft.

Ouderschap is jongleren’, groeiboek voor ouders >>

Femke van Trier is IMH specialist, initiatiefnemer van MeeleefGezin en gestart met een nieuw initiatief: Call4Change

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER