Welke werkgevers hebben een fijne kolfruimte voor vrouwen die na de bevalling weer aan het werk gaan? Welke organisaties bieden meer dan het wettelijk verplichte partnerverlof? En welke bedrijven helpen medewerkers bij het regelen van een oppas voor hun kinderen? Allemaal vragen die aan de orde komen in nieuw onderzoek van Intermediair en Ouders van Nu.

De coronacrisis heeft opnieuw duidelijk gemaakt hoe lastig het kan zijn om werk en zorg voor kinderen te combineren. Intermediair en Ouders van Nu hebben daarom onderzocht: hoe gezinsvriendelijk zijn werkgevers? Voor het onderzoek is contact opgenomen met de favoriete werkgevers van 2020 uit het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek. Veertig van deze bedrijven deden mee aan een uitgebreid interview over aanvullende verlofregelingen, flexibele werkmogelijkheden, begeleiding voor ouders en de bedrijfscultuur.

Top drie

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) haalde op de gestelde criteria de meeste punten en is daarmee de meest gezinsvriendelijke werkgever. Ook a.s.r. houdt veel rekening met ouders binnen de organisatie. De verzekeringsmaatschappij staat daarom op de tweede plaats. Hema, Tony’s Chocolonely en Deloitte delen de derde plek.

Goed scoorden verder Unilever, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Avans, Rijkswaterstaat, Ministerie van Defensie, Greenpeace, ABN Amro, Nederlandse Spoorwegen, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Achmea, Philips, Amsterdam UMC, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, EY en Ikea.

Wereld Natuur Fonds (WWF)

Het WWF scoorde in het bijzonder goed op de onderdelen zwangerschap & werk en bedrijfscultuur. De natuurbeschermingsorganisatie houdt zich actief bezig met werknemers met een gezin. Dit was voor de coronacrisis al zo en sinds de sluiting van de scholen en de kinderopvang is de aandacht voor deze groep binnen de organisatie alleen maar gegroeid. Zo konden medewerkers gebruikmaken van een zogenaamde verlofverdubbelaar om hun kinderen op te vangen tijdens de school- en opvangsluiting. De mogelijkheid om thuis en op flexibele tijden te werken werd ruim vier jaar geleden al ingevoerd.

Binnen het WWF worden ouders aangemoedigd om verlof op te nemen. Leidinggevenden geven hierin vaak het goede voorbeeld. Boven op de verplichte verlofregelingen heeft het WWF een aantal aanvullende regelingen voor medewerkers. Het aanvullend geboorteverlof voor partners wordt volgens de wet maar voor 70 procent uitbetaald, het WWF betaalt medewerkers ook de overige 30 procent van het salaris, waardoor het aantrekkelijker wordt het verlof op te nemen. Ook is er een aanvullende verlofregeling voor vrouwen die een miskraam hebben gehad.

a.s.r

De verplichte regeling voor aanvullend geboorteverlof die per juli 2020 is ingegaan, had a.s.r. al op 1 januari 2019 ingevoerd. De verzekeringsmaatschappij is daarmee een van de voorlopers. Net als het WWF betaalt a.s.r. het salaris gedurende het partnerverlof volledig uit. Het bedrijf zet zich daarnaast actief in voor een goede balans tussen werk en privé bij medewerkers. Zo werken medewerkers van a.s.r. al jaren tijd- en plaatsonafhankelijk. Wanneer de functie het toelaat, kunnen werknemers in afstemming met hun team ervoor kiezen om in bepaalde periodes wat meer en in andere periodes wat minder te werken.

In de periode dat de scholen en kinderopvang dicht waren, konden medewerkers met kinderen thuis een aantal uur per dag vrij nemen om voor de kinderen te zorgen, zonder dat ze die uren hoefden te verantwoorden. Ook organiseerde a.s.r. workshops over vitaal thuiswerken speciaal voor ouders met kinderen. De Raad van Bestuur van a.s.r. bestaat voor twee derde uit vrouwen met jonge kinderen. Zij beschrijven in blogs hoe ze werk en privé combineren, waarbij ze ook eerlijk zijn over hoe ze soms worstelen om de balans goed te houden.

Lees verder op intermediair.nl >>

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER