Langer betaald verlof én een betere balans tussen werk en privé. Dát zijn enkele behoeften van ouders die komen uit een peiling onder het Landelijk Ouderpanel. Op basis van de onderzoeksresultaten is de de informatie op Opvoeden.nl hierover aangevuld.

“Ik ben als aanstaande papa heel erg onder druk gezet om het bedrijfsbelang voor te laten gaan, zowel voor de bevalling als erna. Als er iets zou gebeuren, moest ik komen en ik heb geen enkele dag gekregen. Kort daarop heb ik op staande voet ontslag genomen.” De moeders die aan de peiling meededen, geven aan dat hun man meer uitgerust aan zijn werk had kunnen beginnen als hij langer verlof had. ,,De eerste periode met veel slaapgebrek is gewoon heel zwaar.” 30 procent van de moeders geeft aan dat hun man te weinig tijd had om aan het gezinsleven te kunnen wennen. Hoewel het vaderschapsverlof dit jaar is uitgebreid, vindt 30 procent van de ouders dat vaders twee weken betaald verlof verdienen. 28 procent vindt zelfs dat dat een maand moet zijn.

Meer adviezen

Naar aanleiding van deze peiling is de informatie over vaderschap op Opvoeden.nl aangepast. De tekst Ik als vader is uitgebreid met adviezen over omgaan met werkdruk. De tekst Vader worden bevat meer tips over het regelen van praktische zaken en het ondersteunen van je partner. Het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding van de Hogeschool Leiden levert de komende tijd nog meer bruikbare adviezen aan. Opvoeden.nl hoopt met deze peiling meer vaders voor het Landelijk Ouderpanel te werven, dat zijn er nu zo’n 300! Aanmelden kan via deze pagina.

Reacties van ouders

“Beide ouders verdienen één jaar betaald verlof. Voor stabiliteit, ondersteuning, hechting en een band opbouwen. Je kiest samen voor kinderen en het eerste jaar is gewoon heel pittig. Het zou fijn zijn als je dit samen met je partner kunt doen.”

“De eerste periode met veel slaapgebrek is gewoon heel zwaar. Er verandert een boel, en zoals in ons geval heeft hij ruim een week voor mij moeten zorgen omdat ik me niet kon redden vanwege een keizersnee. Een maand betaald verlof zou ik een goed begin vinden.”

“Het zou gesplitst moeten worden, zeker twee weken aansluitend op de bevalling en vervolgens ten minste één maand vrij in te delen. Zes weken op zijn minst. Dan nóg lopen wij achter op de rest van Europa. Het verlof van moeders moet ook uitgebreid worden. Ook daar loopt Nederland hopeloos achter.”

: Ik denk dat het verplicht stellen van vaderschapsverlof het belang van de aanwezigheid van de vader onderschrijft en dat is heel belangrijk.”

Achtergrondinformatie over de peiling

Meer resultaten uit deze peiling vind je in deze samenvatting. Aan de peiling over vaderschap deden 371 ouders mee, waarvan 51 vaders en 320 moeders met een kind van 0 tot 23 jaar. Het Landelijk Ouderpanel is een initiatief van Stichting Opvoeden.nl en Ouders & Onderwijs. Het panel telt bijna 4.500 ouders die hun vragen en behoeften over opvoeden en onderwijs delen via online peilingen en onderzoeken. Voortaan meedoen? Meld je dan via deze pagina aan! Benieuwd naar eerdere onderzoeken? Kijk dan bij dit overzicht.

Bekijk hier wat de ouders uit het Landelijk Ouderpanel met Vaderdag deden.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER