“Parentale burn-outs komen meer en meer voor. Ouderschap is een opdracht geworden en heeft een zwaarte gekregen, het moet voldoen aan bepaalde verwachtingen”, betoogt psychiater Dirk de Wachter in een interview. Hij wijst erop dat het een illusie is dat kinderen hebben louter en alleen een paradijselijk gebeuren is.

“Ik denk dat we ouderschap moeten terugbrengen naar de ‘gewoonheid’. Er is niets zo natuurlijk en evident als het ouderschap: het is iets wat bestaat in alle culturen, wat al duizenden jaren heeft bestaan en wat eigen is aan de mens.” Natuurlijk is het van belang om goed voor je kinderen te zorgen, maar “we hoeven geen reusachtige en torenhoge verwachtingen te koesteren”.

Confronterend

“Kinderen hebben is lastig. En kan soms zelfs vervelend zijn. Het is een illusie dat kinderen hebben louter en alleen een paradijselijk gebeuren is. Kinderen wijzen je op je zwakke punten, doordat ze zo dichtbij staan en ze je vlees en bloed zijn. Het kan heel confronterend zijn om te zien en te merken waar je minder in bent. We moeten leren omgaan met die beperkingen en geen perfect beeld voor ogen houden.” Dat past helemaal in de visie van ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ zoals ik omschrijf in mijn boek. Het hoort erbij dat niet alles perfect is. Het leren aanvaarden van de niet-perfectie is een belangrijk gegeven in het leven, en al zeker in het leven met kinderen.

Adviezen

Dirk de Wachter komt met een aantal adviezen voor ouders:

  • In het ouderschap moet je leren loslaten op een liefdevolle en verbonden manier. Bouw momenten in waarop je met de kinderen speelt of met hun schoolwerk bezig bent, maar ook momenten waarop je dat loslaat en je hen laat doen. Je kan dat wat inplannen, zodat er een beetje structuur in zit.
  • Zorg voor een goede taakverdeling met je partner, als die er is, en maak duidelijke afspraken. De primaire verantwoordelijkheid voor de opvoeding van een kind ligt natuurlijk bij de ouders, maar daarrond is er ook een gelaagd netwerk. Een netwerk dat ondersteuning kan bieden.
  • En neem af en toe wat tijd voor jezelf. Al wil ik daar een kanttekening bij plaatsen: dat begrip wordt soms nogal uitvergroot. En probeer ook daar structuur in te brengen, zodat tijd voor jezelf, voor je kinderen en voor het werk allemaal een beetje geregeld is.

Lees het hele interview op gezond.be >>

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER