Kinder- en Jeugdcoaching lijkt een veelbelovend programma om psychosociale vaardigheden van kinderen te bevorderen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Arjen van Assen. Het onderzoek focuste op de duale hulpverleningsbenadering bij het Leger des Heils. Deze hulp biedt men aan vanuit het programma Tien voor Toekomst. De kindgerichte hulpverlening vanuit het programma Kinder- en Jeugdcoaching.

Bij een aantal groepen, onder wie jonge of ongemotiveerde kinderen, is het realiseren van participatie problematisch. Ook maakt een gebrek aan openheid over de gezinssituatie het vaak moeilijker zorg af te stemmen op de behoeften van kinderen. Kinderen waren in het algemeen positief over de ontvangen hulp. Hierbij waren volgens hen met name de langdurige hulpverlening en de persoonlijke benadering van belang voor het opbouwen van vertrouwen en het realiseren van verandering.

Participatie bevorderen

Het onderzoek laat zien dat kinder- en jeugdcoaches de participatie van kinderen kunnen bevorderen. Uit dit onderzoek komt ook naar voren dat kinderen verbetering lieten zien in hun psychosociale vaardigheden. Bij afsluiting van de hulpverlening bleef echter vaak nog wel aanzienlijke gedrags- en emotionele problematiek over. Bij een aanzienlijk deel van de kinderen volgt na afronding van deze hulp alsnog een uithuisplaatsing. Hoewel de afbakening van de doelgroep en de hulpverlening gericht op gedrags- en emotionele problematiek verbeterd kunnen worden, lijkt Kinder- en Jeugdcoaching een veelbelovend programma om psychosociale vaardigheden van kinderen te bevorderen.

Taking care together: a dual key worker approach for families experiencing complex and multiple problems >>

Bron: rug.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER