Wat werkt bij het tijdig signaleren en ondersteunen van ouders die opvoeden in kwetsbare omstandigheden?’ Deze vraag staat centraal tijdens een groepsgesprek met ouders. Dit gebeurt op initiatief van Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Aan professionals wordt gevraagd ouders hierop te attenderen.

Doel van het groepsgesprek is zicht krijgen op:

  1. het proces van problemen signaleren binnen de opvoeding, en
  2. het versterken van helpende factoren vanuit het perspectief van de ouders zelf. Welke hulp vonden zij fijn, en wat kon er beter?

Doelgroep

Tot de doelgroep behoren ouders die in het verleden: 

  • stress hadden rondom de opvoeding van hun kind(eren). 
  • in die mate stress hadden dat ze hierdoor niet goed konden zorgen voor een optimale opvoedsituatie voor hun kind(eren). 
  • deze stress hadden door bijkomende factoren zoals: zelf psychische problemen en/of verslavingsproblemen hebben, geldzorgen, een migratieachtergrond, alleenstaande ouder zijn, kinderen hadden die in de jeugdhulp zaten en in een overgang van jeugd- naar volwassenheid. 

Vooral als er meer van dit soort problemen tegelijk zijn, kan dit voor stress zorgen. Dan is het voor ouders lastiger om er echt te zijn voor een kind en het kind te geven wat ze eigenlijk zouden willen.

Belangrijk is dat de problemen nu niet (meer) op de voorgrond staan/in veel mindere mate spelen. Zodat ouders kunnen reflecteren op de situatie en kunnen aangeven wat er toen der tijd minder goed ging en aangeven wat hen toen geholpen heeft.

Waar gaat het gesprek over?

Wie heeft de problemen in jullie gezin opgemerkt? En toen het minder goed ging, wie of wat heeft jou toen geholpen? Waardoor ging het op een gegeven moment weer beter? Maar ook, wat hielp juist niet?  

Praktische informatie en vergoeding

Het groepsgesprek vindt binnenkort plaats in Utrecht. Dit wordt nog afgestemd met de deelnemende ouders. Deelnemers ontvangen een vergoeding van 60 euro (incl. eventuele reiskosten).

Ken je ouders?

Mocht je ouders kennen die in aanmerking komen, laat hen dan mailen/bellen naar: Arija Jansen a.jansen@kenniscentrum-kjp.nl of 06-86813679.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER