Ieder kind van gescheiden ouders moet bij iemand terecht kunnen voor steun. Het is belangrijk dat hiertoe een check plaatsvindt. Dit kan door aan het kind te vragen ‘bij wie kun jij terecht?’ en aan de ouders ‘bij wie kan uw kind terecht?’. Een nieuwe handreiking adviseert hoe professionals kinderen bij een scheiding kunnen ondersteunen.

Er wordt te vaak over het kind en niet met het kind gesproken. Kinderen vinden het belangrijk hun stem te gebruiken, zeker als het over hunzelf gaat. Ze laten echter weten dat zij zich vaak niet of onvoldoende gehoord voelen.

Een steunfiguur is een door het kind gekozen volwassene bij wie het kind zich veilig voelt, bij wie het open kan spreken en die het perspectief van het kind bij de ouders kan inbrengen.

De ‘Handreiking Steunfiguur Kind’ adviseert gemeenten en hun ketenpartners, met advies over wat partijen kunnen doen aan steun voor kinderen bij een scheiding. De handreiking is een product van het programma Scheiden zonder Schade en komt voort uit de werkgroep ‘Steunfiguur Kind’, bestaande uit Eline Elderman (RvdK), Joris Geuze (advocaat-mediator), Juanita van der Hoek (gemeente) en Willy Marinus (jeugdbescherming).

Handreiking Steunfiguur Kind >>

Leernetwerk over complexe ouder-kindrelatie komt eraan

Het programma Scheiden zonder Schade liep eind 2021 af. Wat zijn de mogelijkheden om te komen tot een nieuw leerwerk? Over die vraagt buigt Mariska Klein Velderman, onderzoeker bij TNO, zich. Zij is voor het eerste kwartaal van 2022 aangesteld als kwartiermaker voor het Leernetwerk in oprichting Kind en complexe ouderrelatie.
Lees verder >

Bronnen: sociaalweb.nl / werkplaatssamen.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER