Ouders, jongeren en zorgprofessionals ondersteunen bij het (aan)leren van diverse verpleegtechnische handelingen. Met dat doel voor ogen is het Programma Ouder en Kind Educatie (OKE) gelanceerd. Het programma bevat  educatiemateriaal om een medische handeling zelf uit te voeren. Daarnaast biedt OKE-zorgprofessionals een onderwijsmodule aan, gericht op het (verder) ontwikkelen van vaardigheden om ouders en jongeren handelingen aan te leren.

Kinderen verblijven steeds korter in het ziekenhuis. Een grote groep kinderen heeft echter langer zorg nodig; verpleegtechnische handelingen, medicatie en leefregels moeten na ontslag worden voortgezet. Voor hen is het Programma Ouder en Kind Educatie (OKE) ontwikkeld. Het programma maakt onderdeel uit van de eerste fase voor ontwikkeling en implementatie van het Medische Kindzorg Systeem.

Drie leeromgevingen

Het OKE programma bestaat uit drie leeromgevingen:

Ouders OKE
Ouders OKE bestaat uit een digitale leeromgeving waarin ouders stapsgewijs worden meegenomen in de verschillende stappen en handelingen. De leeromgeving omvat een breed pallet aan instructiemateriaal voor het aanleren van verpleegtechnische handelingen, waaronder onderhuids injecteren, met pijnstilling naar huis, verzorgen van een sonde en toedienen van vloeibare voeding en medicatie en verzorgen van een tracheacanule.

Het leren wordt ondersteund met video- en/of beeldmateriaal en met interactieve vragen en antwoorden. De leermodule is bedoeld als aanvulling op de praktische instructie die in het ziekenhuis/zorginstelling wordt gegeven. Ook is een instructie voor de handeling opgenomen.

Jongeren OKE
Jongeren OKE is gericht op het aanleren van handelingen die jongeren zelf kunnen doen.  In deze leermodule worden jongeren op een eenvoudige manier door de stappen meegenomen die zij voor de handeling moeten doen. Ook wordt uitgelegd wat je voor de handeling nodig hebt en waar je op moet letten. Samen met de praktijkles die jongeren van de verpleegkundige krijgen, kunnen zij de handeling dan echt helemaal zelf doen. Ook kunnen jongeren de module altijd later nog weer openen als je iets even niet mee weet. In de module is bijvoorbeeld instructiemateriaal over het geven van een vingerprik, zelf onderhuids injecteren, het verzorgen van een darmstoma of het verzorgen en verwisselen van een sonde opgenomen.

Zorgprofessionals OKE 
De derde module, Zorgprofessionals OKE, richt zich op verpleegkundigen die Ouder-Kind educatie in hun takenpakket hebben en ouders en jongeren moeten leren hoe zij thuis zelf bepaalde verpleegkundige handelingen kunnen uitvoeren. Om deze vaardigheden zo effectief mogelijk te kunnen overbrengen is de onderwijsmodule ‘Naast elkaar’ ontwikkeld.

Dit programma is tot stand gekomen vanuit een intensieve samenwerking tussen het Emma Kinderziekenhuis/AmsterdamUMC, Stichting Kind & Ziekenhuis en de BVIKZ.

Bron: kinderpalliatief.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER