Onlangs brachtde Onderwijsinspectie de Staat van het Onderwijs uit. Maar hoe denken ouders over het onderwijs aan hun kind? Ouders & Onderwijs deed onderzoek naar hun mening en ervaringen. En presenteert de Staat van de Ouder 2019. Hierin wordt de noodklok geluid over passend onderwijs.

Hoewel de meeste ouders heel tevreden zijn over de kwaliteit van het onderwijs aan hun kinderen, is een andere groep ouders dit juist niet.  Het gaat om de ouders die een kind hebben dat niet ‘past’ in het onderwijssysteem en passend onderwijs krijgt of zou moeten krijgen.

Iedere maand krijgt Ouders & Onderwijs 500 signalen van ouders die vastlopen op het moment dat hun kind extra ondersteuning nodig heeft. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd en lopen vast in het contact met de school. Ongewild komen zij in conflict met professionals die de rechten van ouder en kind niet respecteren. In het ergste geval krijgen ze te maken met Veilig Thuis meldingen en andere vormen van dwang.

Reden voor Ouders & Onderwijs om de noodklok te luiden over de praktijk van passend onderwijs. Dit vraagstuk staat met stip bovenaan het lijstje dat de hoogste prioriteit verdient van politiek, overheid en iedereen die werkzaam is in het onderwijs. Veel ouders die ermee te maken krijgen worden tot wanhoop gedreven.

De Staat van de Ouder is een onderzoek van ouderorganisatie Ouders & Onderwijs. Het rapport is gebaseerd op een representatief onderzoek onder ruim 1800 ouders uit met name het Landelijk Ouderpanel. Aangevuld met de meer dan 10.000 signalen van ouders die jaarlijks binnenkomen via het informatiepunt.Het rapport is hier te downloaden.

De Staat van het Onderwijs is een rapport van de Onderwijsinspectie en is hier te vinden.

Bron: Ouders & Onderwijs

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER