Een geschikte opgroeiplek voor een kind dat niet meer thuis kan wonen? Onvindbaar! Of niet? Feit is dat er een nieuwe centrale vindplaats voor pleeg- en gezinshuisplekken is gelanceerd.

In de Jeugdwet is vastgelegd dat jeugdigen, die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen, bij voorkeur bij een pleegouder of in een gezinshuis worden geplaatst. Het aantal gezinshuizen groeit, net als de diversiteit en differentiatie in hun aanbod. Alleen zijn ze lang niet allemaal vindbaar. Gezinshuizen, en de plekken die zij beschikbaar hebben, staan nergens centraal geregistreerd.

Onnodig lang wachten

Het is door de wirwar aan opvang- en opgroeiplekken in Nederland haast onmogelijk om een volledig overzicht te hebben van actuele beschikbare plekken. Plekken die aansluiten bij de behoefte en mogelijkheden van de jeugdigen en volwassenen die een plekje nodig hebben. Dat is een groot probleem voor de jeugdigen waarvoor een plek wordt gezocht. Zij wachten onnodig lang op een passende plek. Gevolg is dat ze telkens weer van plek naar plek worden overgeplaatst. Of ze worden voor korte of lange tijd, in een woongroep geplaatst.

Onderzoek

Onderzoek wijst uit dat, als thuis wonen bij eigen ouders niet mogelijk is, de meest gunstige plek om op te groeien, is in een (familienetwerk)pleeggezin of in een gezinsgerichte setting zoals een gezinshuis. Dat geldt ook voor kinderen die intensieve zorg nodig hebben of zijn uitbehandeld in een instelling en bij wie terugkeer naar huis niet mogelijk is. Daarom is er nu het platform Gezinshuis-plekken.nl gelanceerd.

Platform Gezinshuis-plekken.nl

Gezinshuis-plekken.nl is een overzichtelijk platform met uitgebreide zoek- en filterfuncties, zodat de juiste plek snel in beeld komt. Het is dé plek waar vraag en aanbod samenkomt, van beschikbare (leef-, woon- en behandel) plekken voor jeugdigen en volwassenen, die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Het betreft geen commercieel platform. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun aanbod of vraag. Zij plaatsen zelf hun oproepen of aanbod en zorgen dat hun gegevens actueel en kloppend zijn. Zij beheren hun eigen content en leggen zelf rechtstreeks contact met andere aanbieders of zoekers van een passende plek.

Om de website goed te laten werken, in de lucht te houden, een helpdesk te bemannen en calamiteiten snel te kunnen verhelpen, wordt een kleine abonnementsbijdrage gefactureerd aan de deelnemers.

Meerdere mogelijkheden

Er zijn drie manieren waarop deelnemers een plek kunnen aanbieden of vragen:

  • Try-out. Een eenmalige oproep of aanbod op de website plaatsen. Bijv. als u specifiek voor slechts 1 kind een (vervolg)plek zoekt of beschikbaar hebt.
  • Als Starter met een startpakket, waarbij u gedurende het loopjaar 3 plekken kunt aanbieden of kunt vragen.
  • Of het Premiumpakket, waarbij u onbeperkt al uw vrijkomende plekken kunt aanbieden en toegang hebt tot de vrije plekken in Nederland. Zodat u niet hoeft af te wachten en snel zicht hebt op de meest passende plekken voor uw pupil.

Kies het abonnement dat het beste bij u past. Ga naar https://gezinshuis-plekken.nl/alle-abonnement/

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER