Kindermishandeling - Peuter slaat handen voor ogen

Negatieve interpretatie van het gedrag van een kind verhoogt het risico op hardhandige disciplinering en mishandeling. Naast het verminderen van opvoedstress dienen hulpverleners ook nadrukkelijk oog te hebben voor dit aspect van ouderlijk gedrag.

Dat blijkt uit het onderzoek waarop Marieke Beckerman op 12 september promoveerde aan de Universiteit Leiden. Beckerman onderzocht de relatie tussen opvoedstress, negatieve interpretatie van gedrag en kindermishandeling. Ouders kunnen bijvoorbeeld kleine ongelukjes in huis wijten aan het feit dat hun kind iets onhandigs doet of dat het stout is. Ouders die eerder denken dat hun kind dingen opzettelijk doet en het gedrag als afkeurenswaardig zien, kiezen eerder een hardhandige of mishandelende disciplineerstrategie als ze opvoedstress ervaren. Beckerman vond dat verband bij zowel moeders als vaders.

Preventie- en interventieprogramma’s tegen kindermishandeling moeten volgens Beckerman niet alleen gericht zijn op het verminderen van opvoedstress, maar ook negatieve interpretaties van ouders aanpakken. Het meten van die negatieve interpretatie kan een signaal zijn van een verhoogd risico op kindermishandeling. En de ondersteuning van ouders kan gericht worden op het stimuleren van een objectieve interpretatie van het gedrag van het kind.

Meer informatie

Bron: nji.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER