Vader omarmt zoon

Jongeren vinden het niet meer erg om thuis over hun angsten of enge dromen te praten. Ze delen hun zorgen met hun vader en hun moeder, blijkt uit onderzoek. Vooral vaders zijn beter geworden om te praten over hun emotie.

Uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau naar gezondheid en welzijn van Nederlandse jongeren, waarover rtlnieuws.nl bericht, blijkt dat de Nederlandse jeugd nog steeds gelukkig is. Aan de jongeren is ook gevraagd of zij thuis makkelijk kunnen praten als ze ergens mee zitten. De overgrote meerderheid is daarover positief en dat geldt voor zowel vaders als moeders.

Vaders delen vaker emoties

Dat vaders steeds beter met hun kinderen over problemen kunnen praten, komt volgens David Borman (46) omdat mannen vaker hun emoties delen. Borman was tien jaar verloskundige, is vader en geeft de cursus Aanpakken voor Aanstaande Vaders. “Toen ik negen jaar geleden aan deelnemers vroeg of ze op hun werk over deze cursus hadden verteld, zeiden ze: ‘Nee zeg, ze zien me aankomen.’ Nu zeggen vaders steeds vaker dat ze hun collega’s erover vertellen. Vaders van nu willen vaak anders zijn dan hun eigen vader die vroeger vaak weinig thuis is”, zegt hij. Je opgeven voor een vadercursus is geen taboe meer.

Ervaringen en twijfels

Peter de Klein (38) is vader van Pien (7) en Jonas (4) en ging naar bijeenkomsten van Vadervuur, trainingen voor mannen over het vaderschap. De Klein: “Toen mijn zoon was geboren kwam er ineens zoveel op me af. Het voelde alsof ik de controle aan het verliezen was, daarom heb ik me aangemeld.”

De Klein is bewust met zijn vaderschap bezig. Ook op zijn werk. “Voorheen werd er aan de koffietafel nooit over kinderen of je rol als vader gepraat. Nu stel ik zelf vragen als: hoe los jij een ruzie tussen je kinderen op? Ik schaam me niet meer om daar over te praten.”

“Goed voorbeeld doet goed volgen”, vindt ook Borman. Hij deelt ook weleens zijn emoties aan de keukentafel met zijn dochters van 10 en 6 jaar. Als zijn oudste uit school komt en niet lekker in haar vel zit, zal ze dat eerder bij haar vader dan bij haar moeder uitspreken. “Ze is een papa’s kindje, maar ze lijkt ook op mij, dus ik begrijp haar goed.”

Helemaal voor vaders met dochters is het volgens Borman belangrijk dat je over je gevoel kan praten. “Je bouwt een band op door zelf het goede voorbeeld te geven. Ik vertel soms ook dat ik niet lekker in mijn vel zit.”

Wereld te winnen

Toch is er volgens Borman nog een wereld te winnen voor de mannen. “We vinden dat mannen emotioneel mogen zijn, maar als ik dan aan vrouwen vraag: mag een man dat ook bij een andere vrouw? Dan zeggen ze: Nee, het liefst alleen thuis. Vrouwen kunnen hun emoties wel makkelijker op andere plaatsen delen zonder dat het gek is.”

Bron: rtlnieuws.nl

Zie ook: Nederlandse jeugd nog steeds gelukkig, maar schooldruk neemt toe 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER