‘Tachtig procent van de ouders in de ggz voelt zich onvoldoende ondersteund in hun ouderschap door de ggz‘ was een van de eye-openers tijdens het congres Psychische problemen en ouderschap. Met de online OuderschapsKID hebben professionals in de GGZ nu meer tips en tools tot hun beschikking om dit te veranderen.

Tijdens het congres kwam het hele spectrum aan de orde. Hoe doe je dat, praten over ouderschap in de behandelkamer? Hoe kun je Veilig Thuis benutten voor een advies? Hoe zit het met het beroepsgeheim? Hoe doorbreek je de intergenerationele overdracht van psychische problemen en/of verslaving? Wat is de relatie met armoede? Hoe stel je het gezin centraal, met oog voor de belangen van ouder én kind? Op welke wijze kun je contextueel behandelen vormgeven?

Alle info op 1 website!

Maar hoe krijg je de aandacht voor ouderschap en kinderen de behandelkamer binnen? Het congres heeft ontzettend veel tips, handvatten en boeiende voorbeelden uit de praktijk bijeengebracht. Alle  informatie is verzameld op de Trimbos-website, klik hier. De filmpjes van de key-note lezingen en enkele workshops, verslagen, powerpoints en een OuderschapsKID  zijnniet alleen interessant en handig voor de deelnemers die erbij waren, maar voor iedereen die werkt met en voor ouders met psychische problemen en hun kinderen.

Valkuilen en obstakels

Belangrijk is de focus te houden op waar het echt om gaat: de ouders en hun kinderen. En dat praten over ouderschap normaal zou moeten zijn gedurende de behandeling, niet alleen als er zorgen zijn op dat gebied. Een van de aanwezige ouders deed in dit kader nog een oproep: “We worden om de oren gegooid met methodieken, checklijsten, protocollen. (…) Maar naast iemand gaan zitten, het verhaal achter de problemen horen zonder vooroordelen en daar bij aansluiten: ook dat is zo vreselijk hard nodig! Omdat het verbinding oplevert, echt gehoord worden, en het een appel doet op eigen krachten en al aanwezige kennis en ervaring.”

Bron: amsterdam.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER