vader en moeder knuffelen kind

Hoewel bekend is dat een hogere leeftijd van de ouders de kans vergroot op fysieke neurologische afwijkingen van het kind, blijkt deze leeftijd juist eerder een positief effect te hebben op de mentale gesteldheid van het kind. Kinderen van oudere ouders hebben evenveel of minder gedragsproblemen zoals agressie en opstandigheid dan leeftijdsgenoten van jongere ouders.

Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Child Development. Het onderzoek is resultaat van een samenwerking van meerdere universiteiten binnen het Consortium on Individual Development (CID) .

De verwachting was dat als er effecten zijn van de leeftijd van de ouders dat die ongunstig zouden zijn. Dit bleek dus niet zo te zijn. “Als gedrag van kinderen samenhangt met leeftijd van hun ouders, dan hebben oudere ouders kinderen met minder gedragsproblemen,” legt Mariëlle Zondervan-Zwijnenburg (UU), een van de hoofdauteurs uit. Wat betreft gedragsproblemen hebben de ouders dus geen reden tot zorgen over de impact van hun leeftijd op het kind, in tegendeel zelfs.

Unieke data

In het onderzoek werd data gebruikt van 32.893 Nederlandse kinderen uit meerdere grote studies die jarenlang gegevens bij hebben gehouden. Alle data zijn verzameld met hulp van mensen uit de omgeving van het kind: de leerkrachten, de vader, de moeder en ook de kinderen zelf. Dit geeft de mogelijkheid het gedrag van kinderen te begrijpen in verschillende situaties. “Dit maakt het onderzoek zeer betrouwbaar”, aldus Zondervan. “We kregen zo een robuust beeld, onafhankelijk van de kenmerken en meetmethoden van de losse studies”.
Uniek is dat al deze data gecombineerd is door de samenwerking van meerdere universiteiten binnen het CID.

Spannende nieuwe statistiek

Het onderzoek vond plaats in het kader van het project Dynamic of Youth. In dit project werd samengewerkt tussen de Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam en UMC Groningen. Dorret Boomsma, mede-hoofdauter (VU): “Dankzij de samenwerking tussen meerdere universiteiten konden we kijken naar kinderen uit heel Nederland. De statistici in dit project hebben gebruik gemaakt van spannende nieuwe statistiek, waarmee het mogelijk was om de stelling te ondersteunen dat oudere ouders kinderen hebben met minder problemen”.

Parental Age and Offspring Childhood Mental Health: A MultiCohort, PopulationBased Investigation >>

Meer informatie en het nieuwste onderzoek is hier te vinden. 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER