Ouders en kind op ijsberg

Ouderschap blijkt een niet zo makkelijk onderwerp te zijn voor professionals. Hoewel we er in ons werk met kinderen allemaal op de een of andere manier mee te maken hebben, is het misschien comfortabeler om ons alleen met de kinderen bezig te houden.

Na anderhalf jaar Ouders Centraal is het goed om de balans op te maken. Want wat is er inmiddels gebeurd na de lancering van ons platform in februari 2017? In deze tijd hebben we veel kennis over ouders, ouderbegeleiding, methodieken, wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van ouders en professionals verzameld op onze site. Deze is hierdoor een vindplaats van actuele informatie over ouderschap en ouderbegeleiding geworden. En inmiddels ontvangen zo’n 1000 mensen onze nieuwsbrief waarin we deze kennis delen. Daarbij hebben we overigens gemerkt dat informatie over ouderschap en het omgaan met ouders schaars is. Er zijn weliswaar bevlogen organisaties of eenpitters die het belang van ouders en ouderschap hoog in het vaandel hebben staan en er van alles aan willen doen om dit tussen de oren van de professionals te krijgen, maar in de praktijk blijkt dit allemaal nog niet zo eenvoudig te zijn.

Vaak gaat de geboden informatie, het aanbod en het onderzoek wat we vinden over echtscheiding (co-ouderschap), over opvoeding of over het jonge kind. Vele blogs en sites zijn hiermee gevuld. Het blijkt ook een niet zo makkelijk onderwerp te zijn. Hoewel we er in ons werk met kinderen allemaal op de een of andere manier mee te maken hebben is het misschien comfortabeler om ons alleen met de kinderen bezig te houden.

Ook in eigen mijn werk als kinder- en jeugdpsycholoog merk ik dat. Ouderschap is kwetsbaar en het vraagt om een goede (werk)relatie met ouders om dit aan de orde te kunnen (en durven) stellen. Soms lukt dit en ontstaan er mooie gesprekken en inzichten zowel bij de ouders als bij mij als hulpverlener. Maar vaak gun ik me daar de tijd niet voor. De volgende cliënt staat al te wachten en samen reflecteren, samen optrekken in het belang van het kind kost gewoon tijd die er niet altijd is of die ik niet altijd maak. Bovendien maakt het naast de ouder gaan staan en de kwetsbaarheid van ouders ervaren niet alleen de ouder, maar ook mij als hulpverlener kwetsbaar.

Daar is nog een wereld te winnen, voor mij en ongetwijfeld ook voor veel andere professionals. Dat is ook de missie waarmee we Ouders Centraal zijn gestart. We zoeken naar manieren om uiteindelijk de houding van professionals ten opzichte van ouders te ‘veranderen’. Meer oog voor ouders, voor hun eigenheid, voor hun kwetsbaarheid. Voorwaar geen geringe opgave. Het bieden van kennis en via columns van ervaringen van zowel ouders als professionals is één manier maar niet genoeg. Het is een eerste stap. In de komende anderhalf jaar gaan we op zoek naar andere manieren. Een lezing? Een congres? Een nieuw blad? Heeft u suggesties of wilt u meedenken, dan nodig ik u van harte uit!

Louise van den BroekLouise van den Broek
Coördinator Ouders Centraal

P.S. Stuur uw reactie naar info@ouderscentraal.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER