De voorstelling Lastige Ouders neemt je mee in hoe het is om met een kind te leven dat altijd zorg nodig heeft. De voorstelling, die begin oktober in première gaat, laat zien hoe ouders worstelen en knokken voor het welzijn van hun kind en kan een opening bieden om de dialoog tussen de betrokkenen te bevorderen.

De voorstelling begint met de geboorte van een gezonde zoon en zijn groei en enthousiasme om de wereld te ontdekken, ook al is hij nog geen half jaar oud. Er is geen vuiltje aan de lucht. Tot Faas plots ernstige krampen krijgt. Pa en Ma vertrouwen het niet en na diverse bezoeken aan diverse artsen blijkt hun grootste angst de waarheid: Faas is ernstig ziek. Van een vrolijke baby verandert hij in een meervoudig gehandicapt kind.

Zeven jaar lang proberen Pa en Ma thuis voor Faas te zorgen, maar uiteindelijk moeten ze toegeven dat het niet langer gaat en plaatsen ze hem in een instelling. Vanaf dat moment doen ze er alles aan om ervoor te zorgen dat die instelling voor Faas een thuis wordt.

Achtergrond
Lastige Ouders is de eerste plaats gebaseerd op de dagboeken van actrice Marike van Weelden. Zij is de moeder van Jons, een meervoudig gehandicapte jongen van 16 – gediagnosticeerd met het syndroom van West. Zij maakt de voorstelling samen met theatermaker Pieter Tiddens, die met zijn stichting Eigen Werk eerder doelgroepvoorstellingen maakte, zoals Wonderkanker (over een kind met kanker).

De voorstelling gaat niet alleen over Jons en zijn ouders, maar over alle Jonsen en hun ouders. Marike en Pieter spreken in de voorbereiding allerlei vaders, moeders en hulpverleners en verwerken hun ervaringen in de voorstelling – zodat deze een representatief en breed herkenbaar beeld schetst. 

Doelgroep
Lastige Ouders is bedoeld voor ouders en familieleden van gehandicapte kinderen, en voor hun begeleiders en andere mensen die in de gehandicaptenzorg werken. De voorstelling is zo gemaakt dat hij voor een breed publiek en op een veelheid van locaties kan worden gespeeld – bij (zorg)instellingen, op scholen, maar ook in theaters. En ook op locatie bij instellingen zelf.

Interesse? Neem dan contact op met Jolanda Seinen.

Voorstellingen
Op 27 en 29 mei vinden 2 try-outs plaats en op 6 oktober gaat de voorstelling in première. Kijk voor meer informatie op de website van Kracht van Beleving.

Filmopname
Tijdens het EMB Congres op 23 maart 2017 heeft Kennisplein Gehandicaptenzorg een filmopname gemaakt. Het betreft  een duopresentatie waarin tekstfragmenten uit de voorstelling worden gecombineerd met vaders Paul van Dalfsen en Co de Gooyer die vertellen over Nabij Netwerk.

Bron: Kennisplein Gehandicaptenzorg

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER