De succesvolle theatervoorstelling ‘Lastige Ouders’ heeft een vervolg gekregen met een nieuwe documentaire: ‘Waar de helden zijn’. Deze gaat over het gezinsleven met een zorgintensief kind. De nieuwe documentaire wordt omlijst met het interactieve programma ‘Knap Lastig’, waarin ervaringsdeskundigen en kijkers met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Drie jaar lang toerde de voorstelling Lastige Ouders door Eigen Werk Theaterteam langs overvolle theaters, zorginstellingen, scholen en andere locaties. De voorstelling was onderdeel van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport in 2019/2020. De voorstelling stopte, maar de vraag naar het persoonlijke verhaal van Marike van Weelden over hoe het is om te leven met een kind met een ernstig verstandelijke beperking – én het gesprek dat na elk optreden volgde – is onverminderd groot. Daarom besloot Eigen Werk Theaterteam een vervolg (of verdieping) te geven met een nieuw programma Knap Lastig rond de documentaire Waar de helden zijn.

Ervaringsdeskundigen

Als moeder van een jongen met een verstandelijke beperking is actrice Marike van Weelden ervaringsdeskundige. Samen met theatermaker Pieter Tiddens bewerkte zij haar dagboeken tot de voorstelling Lastige Ouders. Om een representatief en breed beeld te schetsen, spraken Marike en Pieter in de voorbereiding op de voorstelling, met diverse ouders en hulpverleners over hun ervaringen met kinderen met een handicap. Het is een persoonlijk verhaal over vier mensen, één gezin. Arne, Marike, Bieneke en Jons. Het stormt in het hoofd van Jons, hij stormt door het huis. Hoe groter hij wordt, hoe moeilijker het is om thuis voor hem te zorgen. Op zijn zevende nemen zijn ouders Arne en Marike de moeilijke beslissing om hem in een zorginstelling te laten wonen.

Eerlijk en indringend

De documentaire Waar de helden zijn, volgt de theatervoorstelling op. We zien hoe het met Jons gaat nu hij bij een zorgorganisatie woont, en hoe Arne, Marike en Bieneke daarmee omgaan. Hoe voelt het voor een ouder om een zorgintensief kind uit huis te moeten plaatsen? En hoe heeft Bieneke, de zus van Jons, dit allemaal ervaren? De documentaire bestaat uit scènes uit de voorstelling Lastige Ouders, interviews en video’s uit het familiearchief. Op eerlijke en indringende wijze krijg je in Waar de helden zijn een unieke inkijk in dit gezin.

Interactief programma ‘Knap Lastig’

De documentaire wordt omlijst met het programma Knap Lastig, een programma waarin het gesprek naar aanleiding van de documentaire centraal staat. Hier krijgen de kijkers de gelegenheid om hun verhaal te doen, vragen te stellen of adviezen te geven. De daadwerkelijke invulling van het programma wordt afgestemd met de organisatie waar de documentaire vertoond wordt, zodat er heel gericht ingehaakt kan worden op de situatie van de opdrachtgever, haar doelgroep en doelstelling. Het interactieve programma Knap Lastig met de documentaire Waar de helden zijn, is door (zorg)organisaties te boeken.

Verder lezen

Meer informatie over de documentaire, het programma eromheen en boekingen vind je hier. Ook is er een flyer van Waar zijn de helden te downloaden.

Zie ook:
Lastige Ouders – over leven met een zorgkind
Theater over leven met een meervoudig beperkt kind

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER