Ook kinderen en jongeren met een beperking ervaren de gevolgen van het coronavirus. Ze hebben het nog moeilijker dan anders. Begeleiding valt weg. De school is dicht. Dat zet ouders voor een grote uitdaging: zij verdienen een extra schouderklopje.

Iedereen lijdt onder de ingrijpende maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. Maar een aantal mensen hebben het vandaag extra moeilijk: kwetsbare kinderen en jongeren in precaire thuissituaties, ouderen in woonzorgcentra, daklozen en asielzoekers. Begeleiding aan huis en ambulante begeleiding bij revalidatiecentra zijn tot nader order opgeschort. Individuele therapie wordt niet meer gegeven. Het buitengewoon onderwijs heeft zijn lessen opgeschort.

Veel houvast valt weg terwijl kinderen met bijvoorbeeld autismespectrumstoornis of ADHD net structuur nodig hebben. De broodnodige zuurstof die hulpverleners geven aan gezinnen verdwijnt. Vaak hebben deze kinderen een zwakke gezondheid, minder sociale contacten en zitten ze soms thuis al in een isolement. Plots ook niet naar school of de therapeut kunnen, wordt dan dubbel zo erg.

Kortsluiting

Dat wegvallen van structuur, gecombineerd met de berichtgeving in de media en de angst die leeft bij ouders met kinderen in een risicogroep, zorgen voor een onrustige thuissfeer, ervaren ook de medewerkers van Senzo. De non-profitorganisatie ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. Ouders vertellen over kinderen die door de heersende paniek angsten ontwikkelen. “Het is heel pittig. De abrupte stop met alles heeft echt een kortsluiting veroorzaakt bij mijn jongens met autisme. We zijn nu een week verder en de jongste heeft nog dagelijks woede- en paniekaanvallen.”

Oproep

Vanuit al die signalen en bezorgdheden roept Senzo op om allemaal meer aandacht te hebben voor kinderen en jongeren met een beperking. Geef hun ouders en gezinnen een extra schouderklopje, een helpende hand, meer begrip en vooral meer tools om hun kinderen te ondersteunen.

Vergeet ook de zorgverleners niet die deze kinderen, na afloop van de crisis, met volle moed zullen begeleiden. Sommigen zullen opnieuw van voor af aan moeten beginnen. Ook aan beleidsmakers vraagt Senzo om bijzondere aandacht te besteden aan gezinnen met kinderen met een beperking die ook nog eens leven in armoede. Ze kunnen het gebruiken, tijdens en na coronatijden.

Bron: sociaal.net

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER