Kindermishandeling - Peuter slaat handen voor ogen

Door de coronamaatregelen zitten gezinsleden noodgedwongen dichter op elkaar waardoor het risico op spanningen en (verbaal) geweld groter wordt. Verschillende professionals waarschuwen voor een toename van huiselijk geweldsincidenten. De tips op een rijtje.

Op dit moment is het vanwege de mogelijke kans op besmetting niet of minder mogelijk om fysiek contact met cliënten te onderhouden. Maar dat wil niet zeggen dat je niets kunt doen als je weet dat er in een gezin geweld voorkomt of wanneer je de kans op geweld groot acht. Bedenk dat des te korter een situatie van huiselijk geweld duurt, des te minder kans op trauma’s. Als je er snel bij bent, is lichte ondersteuning vaak al voldoende om een gezin weer op het goede spoor te brengen.

Op movisie.nl staan zowel tips om in contact te blijven met een gezin waarin partnergeweld, kindermishandeling of beide aan de orde is of dreigt te ontstaan als tips die je ouders/stellen kunt geven om spanningen, ruzies en eventueel geweld te voorkomen tussen elkaar.

Veilig Thuis en Kindertelefoon

Slachtoffers en omstanders kunnen ook zelf direct contact opnemen met Veilig Thuis voor een luisterend oor en  advies: https://veiligthuis.nl/.
In geval van acuut gevaar kunnen zij de politie bellen: 112.
Voor kinderen is er de Kindertelefoon waar zij via chat en/of een telefoongesprek hun hart kunnen luchten over spanningen thuis (en over andere onderwerpen).

Tips voor organisaties

Bied als organisatie, als wijkteam, een uitlaatklep voor cliënten in crisismomenten, door in wisseldienst bereikbaar te zijn, zodat zij kunnen bellen, skypen of chatten.

Chatmogelijkheden voor slachtoffers en omstanders

Sterk Huis helpt mensen bij een lastige of bedreigende (thuis)situatie of door een moeilijke periode
– Bij Chat met Fier kunnen kinderen, jongeren en volwassenen (anoniem) hun verhaal delen.
– Anoniem chatten
Vragen over wat je het beste kunt doen
Bij psychische klachten
Online hulp voor vrouwen bij partnergeweld
– De luisterlijn

Meldcode en Veilig Thuis

Bij elke vorm van huiselijk geweld en kindermishandeling dien je als professional de meldcode te gebruiken. Als jouw zorgen over de veiligheid in een gezin toenemen, bel dan voor advies of een melding met Veilig Thuis. Het bij Veilig Thuis melden van vermoedens is met ingang van 1 januari 2019 noodzakelijk in alle gevallen waarbij sprake is van acute en/of structurele onveiligheid.
In geval van acuut gevaar bel je altijd de politie op 112.

Meer websites met handige informatie

Bij vermoedens van huiselijk geweld:
https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/

Organisiaties bij wie iemand die hulp zoekt terecht kan op een rij:
https://www.huiselijkgeweld.nl/organisaties/voor-wie-hulp-zoekt

De podcast: Wat als het in huis gevaarlijker is dan buiten?

Het Nederlands Jeugdinstitituut bundelt ook informatie in een Coronadossier met informatie voor professionals

Bron: movisie.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER